Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Halloweenowe pierniczki migdałowe. Wyglądają bardzo efektownie, a są przy tym łatwe do zrobienia. Zachęcam, nie tylko dla dzieci...
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 749
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22781
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15174
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4885
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45591
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 749
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22781
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15174
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4885
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45591
Składniki
Z masła, cukru, jajka, mąki, proszku, soli i ekstraktów zagniatamy ciasto. Jeżeli chcemy uzyskać tak jak ja - kolorowe palce dodajemy też odrobinę barwnika (u mnie w proszku, taki też polecam). Zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 0,5 - 1 godzinę.
W międzyczasie przygotowujemy sobie migdały (lub kupujemy już obrane - droższe). Przekładamy je do miseczki i zalewamy gorącą wodą. Tak namoczone migdały po 15 minutach będzie można z łatwością obrać. Można je też wzdłuż naturalnego pęknięcia rozdzielić na pół (tak jak ja) lub używać w całości.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (ważne - nie wkładamy ciastek do niego póki całkowicie się nie nagrzeje, bo inaczej się rozpłyną!). Z ciasta formujemy wałek, nieco cieńszy niż normalny palec, bo ciasta w czasie pieczenia i tak urosną.
palcewiedzmy3.jpg Odcinamy z wałka kawałki nie dłuższe niż palec. W miejsce zaokrąglonego końca wkładamy obranego migdała lub jego połówkę, lekko dociskamy.
Palce układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nacinamy palce płytko w miejscach zgięć palców. W przypadku tych zwykłych (bez barwnika) oprószyłam je nieco kakaem - mój, naturalny i żywy palec włożyłam do miseczki z ciemnym proszkiem po czym musnęłam moje paluchy z ciasta.
Paluchy pieczemy około 10 minut (dobrze jest je obserwować). Radzę piec blaszki pojedynczo a przed włożeniem kolejnej poczekać aż piekarnik znowu osiągnie temperaturę 200 stopni - przy otwieraniu drzwiczek traci on temperaturę. Studzimy
Aby palcom dodać realizmu maczamy je w dżemie, ja aby uzyskać ciekawszy kolor dodałam jeszcze odrobinę czerwonego barwnika spożywczego.