Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto francuskie to jedno z moich ulubionych. Choć jest dość kaloryczne co jakiś czas pozwalam sobie na takie smakołyki.
Ciasto francuskie rozwijamy. Rozkładamy na blacie podsypanym delikatnie mąką (aby ciasto się nie przyklejało).
W miseczce mieszamy cynamon z cukrem. Posypujemy nim wierzch ciasta i lekko dociskamy ręką. Boki ciasta składamy do środka na pół. Ponownie posypujemy cukrem z cynamonem i ponownie boki składamy na pół w kierunku środka.
Następnie posypujemy cukrem i całość składamy na pół (tak jak byśmy zamykali książkę). Oprószamy cukrem.
Złożone ciasto kroimy na ok 8mm plastry. Układamy je na płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - W DUŻYCH ODSTĘPACH- posypujemy cukrem i lekko spłaszczamy dłonią. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200º, pieczemy 15-20 minut (na złoty kolor). Przekładamy na kratkę i studzimy.
Ciasto kryzysowe, potrzebne tylko 1 jajko. Wystarczy zmiksować wszystkie skła...
Odsłon: 45
Delikatne, mięciutkie, pachnące śliwką i marcepanem. Stary domowy przepis któ...
Odsłon: 56
Moja wersja zdrowego napoju izotonicznego. Idealny na upały, świetnie smakuje...
Odsłon: 48
Sezon na jagody nadal trwa , dostałam od kuzynki jagody i postanowiłam zrobić...
Odsłon: 1669
Najlepsza na letnie upały jest domowa lemoniada z owocami, lodem i miętą. Jes...
Odsłon: 417
Ciasto kryzysowe, potrzebne tylko 1 jajko. Wystarczy zmiksować wszystkie skła...
Odsłon: 45
Delikatne, mięciutkie, pachnące śliwką i marcepanem. Stary domowy przepis któ...
Odsłon: 56
Moja wersja zdrowego napoju izotonicznego. Idealny na upały, świetnie smakuje...
Odsłon: 48
Sezon na jagody nadal trwa , dostałam od kuzynki jagody i postanowiłam zrobić...
Odsłon: 1669
Najlepsza na letnie upały jest domowa lemoniada z owocami, lodem i miętą. Jes...
Odsłon: 417
Składniki
Ciasto francuskie rozwijamy. Rozkładamy na blacie podsypanym delikatnie mąką (aby ciasto się nie przyklejało). W miseczce mieszamy cynamon z cukrem. Posypujemy nim wierzch ciasta i lekko dociskamy ręką. Boki ciasta składamy do środka na pół. Ponownie posypujemy cukrem z cynamonem i ponownie boki składamy na pół w kierunku środka. Następnie posypujemy cukrem i całość składamy na pół (tak jak byśmy zamykali książkę). Oprószamy cukrem.
Złożone ciasto kroimy na ok 8mm plastry. Układamy je na płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - W DUŻYCH ODSTĘPACH- posypujemy cukrem i lekko spłaszczamy dłonią. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200º, pieczemy 15-20 minut (na złoty kolor). Przekładamy na kratkę i studzimy.
Przepisy Desery
Desery
MLECZNE CIASTO Z MALINAMI ( EKSPRESOWE )
Desery
Pancakes jogurtowe
Desery
EKSPRESOWE CIASTO Z BIAŁEK Z MALINAMI
Desery
Tarta owocowa
MLECZNE CIASTO Z MALINAMI ( EKSPRESOWE )
Latem zawsze mamy ochotę na szybkie ciasta z sezonowymi owocami. Większość cz...
Odsłon: 2
Pancakes jogurtowe
pyszne puszyste Pancakes jogurtowe
Odsłon: 3