Do góry

Desery Przepis na:

Palmiery z ciasta francuskiego

Palmiery z ciasta francuskiego

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 1397

Dodano:

Odsłon: 1451

Ciasto francuskie to jedno z moich ulubionych. Choć jest dość kaloryczne co jakiś czas pozwalam sobie na takie smakołyki.

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków (jeśli nie macie możecie użyć zwykłego cukru)
  • 1 łyżka cynamonu (lub przyprawy do piernika) 
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Palmiery z ciasta francuskiego

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie rozwijamy. Rozkładamy na blacie podsypanym delikatnie mąką (aby ciasto się nie przyklejało).
    W miseczce mieszamy cynamon z cukrem. Posypujemy nim wierzch ciasta i lekko dociskamy ręką. Boki ciasta składamy do środka na pół. Ponownie posypujemy cukrem z cynamonem i ponownie  boki składamy na pół w kierunku środka.

    Następnie posypujemy cukrem i całość składamy na pół (tak jak byśmy zamykali książkę). Oprószamy cukrem.

  2. Złożone ciasto kroimy na ok 8mm plastry. Układamy je na płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia  - W DUŻYCH ODSTĘPACH- posypujemy cukrem i lekko spłaszczamy dłonią. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200º, pieczemy 15-20 minut (na złoty kolor). Przekładamy na kratkę i studzimy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń