Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paluchy wiedźmy to halloweenowe, kruche ciasteczka – nieco upiorne, ale jakże smakowite! Dla uzyskania prawdziwie strasznego efektu możesz podać je z gęstym sosem z czerwonych owoców.
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 327
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 113
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5100
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32712
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 359
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 281
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 327
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 113
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5100
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32712
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 359
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 281
Składniki
Wysyp na stolnicę sypkie składniki – mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, szczyptę soli. Uformuj z nich kopczyk i zrób w nim dołek. Do dołka włóż pokrojone na małe kawałki masło, żółtka, białko i ekstrakt z wanilii. Przesiekaj wszystkie składniki dużym nożem, po czym zagnieć ręcznie na jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
Schłodzone ciasto podziel na porcje wielkości orzecha włoskiego i przygotuj z nich wałeczki o średnicy około 1-1,5 cm. Wałeczki uformuj na kształt palca – w połowie długości i około 1,5 cm od czubków ponacinaj nożem. Zrób niewielkie wgłębienia pomiędzy nacięciami. Na czubku każdego z „paluchów” przyklej migdał. Uformowane paluchy ułóż na papierze do pieczenia (jeśli to możliwe – od razu w formie, w której będziesz je piec) i wstaw do lodówki, by ciasto ponownie się schłodziło.
Nagrzej piekarnik do 180°C. Przełóż „paluchy” na blachę do pieczenia. Muszą leżeć w pewnej odległości od siebie, ponieważ ciasto nieco urośnie. Wstaw „paluchy” do piekarnika i piecz przez około 15 minut – do czasu, aż się zarumienią.
Przed podaniem możesz oblać migdałowe „paznokcie” sosem truskawkowym lub płynną konfiturą.