Do góry

Desery Przepis na:

Pampuchy na słodko

Pampuchy na słodko

Autor:

Przepisów i artykułów: 1028 Ocena: 7086

Dodano:

Odsłon: 2041

Lubicie bułeczki na parze ? Ja bardzo lubię pamiętam jak nasz dziadek robił takie pampuchy i mama jak byliśmy młodsi, tak za mną chodziły że dziś postanowiłam właśnie je przygotować jakie u was mają nazwy te właśnie bułeczki u nas mówiło się parowańce

Składniki

  • 4 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka poj. 210 ml),
  • 1 opakowanie drożdży suszonych 7 g,
  • 8 łyżek cukru,
  • 8 łyżek ciepłego mleka,
  • 2 jajka rozmiar M,
  • 1 szklanka ciepłej śmietany 12 %,
  • 2 łyżki prawdziwego masła
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pampuchy na słodko

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać mąkę zrobić przez środek wgłębienie wsypać suszone drożdże na drożdże wsypać łyżeczkę cukru i mąki zalać ciepłym nie gorącym mlekiem, po bokach wsypać cukier, wbić całe jajka oraz wlać ciepłą lecz nie gorącą śmietanę. Przykryć na chwilę ściereczką i pozostawić do czasu aż drożdże będą pracować

  2. Gdy jest już dokładnie widoczna praca drożdży ciasto wyrobić dokładnie do połączenia się ze sobą wszystkich składników, następnie wlać rozpuszczone letnie masło i wyrabiać tak długo aż w ciasto wchłonie całe dodane masło w trakcie wyrabiania podsypać półtorej garści mąki i nadal wyrabiać na jednolite gładkie ciasto

  3. Z przygotowanego ciasta drożdżowo - śmietanowego odrywać dowolne kawałki ciasta rozpłaszczyć je w dłoni i nakładać po łyżeczce dżemu ( ja dałam swojski czarna porzeczka z borówką ), zakleić formując bułeczkę. Uformowane bułeczki ułożyć na ściereczce posypanej lekko mąką a w międzyczasie przygotować garnek

  4. Jak już woda w garnku ze ścierką się zagotowała wtedy ułożyć po trzy lub więcej sztuk pampuchów nakryć miską o takiej samej średnicy jak garnek, tak przygotowane parować na dużym ogniu przez 15 do 20 minut. Uparowane bułeczki podwoją swoją objętość. Gotowe układać na talerzu, z tego przepisu wyszło mi dziewięć pampuchów

  5. Takie pampuchy można przygotować bez dżemu na przykład do sosu lub na słono do gulaszu czy jak kto woli. Moje bułeczki drożdżowe nie dość że z dżemem to jeszcze przed podaniem polałam je sokiem z porzeczek czarnych w cukrze

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń