Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubicie bułeczki na parze ? Ja bardzo lubię pamiętam jak nasz dziadek robił takie pampuchy i mama jak byliśmy młodsi, tak za mną chodziły że dziś postanowiłam właśnie je przygotować jakie u was mają nazwy te właśnie bułeczki u nas mówiło się parowańce
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2296
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1419
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 526
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3577
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1267
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2296
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1419
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 526
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3577
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1267
Składniki
Do miski wsypać mąkę zrobić przez środek wgłębienie wsypać suszone drożdże na drożdże wsypać łyżeczkę cukru i mąki zalać ciepłym nie gorącym mlekiem, po bokach wsypać cukier, wbić całe jajka oraz wlać ciepłą lecz nie gorącą śmietanę. Przykryć na chwilę ściereczką i pozostawić do czasu aż drożdże będą pracować
Gdy jest już dokładnie widoczna praca drożdży ciasto wyrobić dokładnie do połączenia się ze sobą wszystkich składników, następnie wlać rozpuszczone letnie masło i wyrabiać tak długo aż w ciasto wchłonie całe dodane masło w trakcie wyrabiania podsypać półtorej garści mąki i nadal wyrabiać na jednolite gładkie ciasto
Z przygotowanego ciasta drożdżowo - śmietanowego odrywać dowolne kawałki ciasta rozpłaszczyć je w dłoni i nakładać po łyżeczce dżemu ( ja dałam swojski czarna porzeczka z borówką ), zakleić formując bułeczkę. Uformowane bułeczki ułożyć na ściereczce posypanej lekko mąką a w międzyczasie przygotować garnek
Jak już woda w garnku ze ścierką się zagotowała wtedy ułożyć po trzy lub więcej sztuk pampuchów nakryć miską o takiej samej średnicy jak garnek, tak przygotowane parować na dużym ogniu przez 15 do 20 minut. Uparowane bułeczki podwoją swoją objętość. Gotowe układać na talerzu, z tego przepisu wyszło mi dziewięć pampuchów
Takie pampuchy można przygotować bez dżemu na przykład do sosu lub na słono do gulaszu czy jak kto woli. Moje bułeczki drożdżowe nie dość że z dżemem to jeszcze przed podaniem polałam je sokiem z porzeczek czarnych w cukrze