Do góry

Desery Przepis na:

Pancakes czyli pankejki

Pancakes czyli pankejki

Autor:

Przepisów i artykułów: 185 Ocena: 2021

Dodano:

Odsłon: 3781

Pancakes czyli pankejki to pyszne naleśniki, placuszki - można je zajadać zarówno na  gorąco ledwo zdjęte z patelni i jako zimną przekąskę. Podane z bitą śmietaną i konfiturami smakują obłędnie, są puszyste, delikatne i miękkie.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki maślanki naturalnej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka miodu
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • bita śmietana i konfitury, syrop klonowy, cukier puder i owoce
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pancakes czyli pankejki

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli, wbijamy jajka, wlewamy mleko oraz maślankę, dodajemy również miód i olej.
    Wszystko dokładnie miksujemy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na pół godziny.

  2. Na rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu wlewamy niewielkie porcje ciasta i smażymy pankejki na lekko brązowy kolor, naleśniki odwracamy na drugą stronę gdy na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się pękające pęcherzyki powietrza.
    Gotowe pankejki podajemy ze swoimi ulubionymi dodatkami.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń