Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto, kiedyś bardzo popularne.
Przepis dnia
Czekoladowe muffiny to klasyka, która nigdy się nie nudzi. Wilgotne i puszyst...
Odsłon: 271
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 364
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4479
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1874
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3703
Przepis dnia
Czekoladowe muffiny to klasyka, która nigdy się nie nudzi. Wilgotne i puszyst...
Odsłon: 271
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 364
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4479
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1874
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3703
Składniki
Na stolnicy siekamy masło z mąką, żółtkami, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Zagniatamy szybko ciasto, dzielimy na dwie części, każdą wałkujemy na cienki placek i wykładamy na blaszkę (25 cm na 36 cm ) wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Ubijamy pianę z dwóch białek i jednej łyżki cukru, wykładamy na jedno ciasto, posypujemy jedną szklanką bakalii. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Tak samo wykonujemy drugie ciasto, czyli dżem, potem piana z 2 białek i bakalie.
Gdy ciasta się pieką gotujemy mleko, w połowie szklanki mleka mieszamy budyń z cukrem. Jak ciasta są upieczone i wystudzone tak jak i budyń to ucieramy masło na puszystą masę dodając po łyżce budyniu. Gotową masą przekładamy nasze ciasta. Powiem że powinnam ciasto upiec na mniejszej blaszce np. 25 na 25 cm, bo ciasto kruche było za cienkie. Jednak to nie wpłynęło negatywnie na jego smak.