Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Panna cotta to bardzo popularny włoski deser. W dosłownym tłumaczeniu oznacza „gotowaną śmietankę”. Samo przygotowanie go jest banalnie proste, trudniejszym zdaje się podanie. Dlatego mamy dla Was poradę: aby panna cotta wyszła idealne, foremki posmaruj delikatnie olejem, a tuż przed zaserwowaniem deseru, zamocz je na kilka chwil w ciepłej wodzie.
Czekolada z pomarańczami to prawdziwy rarytas – wiedzą o tym wszyscy miłośnic...
Odsłon: 22331
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
Odsłon: 230
Czekolada z pomarańczami to prawdziwy rarytas – wiedzą o tym wszyscy miłośnic...
Odsłon: 22331
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
Odsłon: 230
Składniki
Żelatynę zalej zimną wodą.
Do rondelka wlej mleko i śmietankę. Delikatne podgrzej, następnie wsyp cukier i dodaj ziarenka wanilii. Mieszaj energicznie, aż cukier całkowicie się rozpuści. Nie doprowadzaj płynu do wrzenia, gdy tylko na brzegach garnka zauważysz bąbelki, zestaw z ognia.
Do gorącego mleka i śmietanki dodaj żelatynę i całość bardzo dokładnie wymieszaj. Odstaw do przestudzenia.
Foremki lekko natłuść olejem i wlej do nich gotowy płyn. Włóż do lodówki na co najmniej dwie godziny. Panna cottę podawaj ze świeżymi owocami, polaną sosem malinowym.
Maliny zmiksuj za pomocą blendera. Przetrzyj przez sitko. Do gotowego musu dodaj miód i wymieszaj.