Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Panna cotta to bardzo popularny włoski deser. W dosłownym tłumaczeniu oznacza „gotowaną śmietankę”. Samo przygotowanie go jest banalnie proste, trudniejszym zdaje się podanie. Dlatego mamy dla Was poradę: aby panna cotta wyszła idealne, foremki posmaruj delikatnie olejem, a tuż przed zaserwowaniem deseru, zamocz je na kilka chwil w ciepłej wodzie.
Wyjątkowe połączenie warzyw i owoców polanych sosem jogurtowo-majonezowym. So...
Odsłon: 40
Kotlety mielone, które rozpływają się w ustach, otoczone delikatną warzywną p...
Odsłon: 4542
Proponuję zamknąć trochę słońca w słoiki na zimę, a w nich marchewkę połączon...
Odsłon: 46
Wyjątkowe połączenie warzyw i owoców polanych sosem jogurtowo-majonezowym. So...
Odsłon: 40
Kotlety mielone, które rozpływają się w ustach, otoczone delikatną warzywną p...
Odsłon: 4542
Proponuję zamknąć trochę słońca w słoiki na zimę, a w nich marchewkę połączon...
Odsłon: 46
Składniki
Żelatynę zalej zimną wodą.
Do rondelka wlej mleko i śmietankę. Delikatne podgrzej, następnie wsyp cukier i dodaj ziarenka wanilii. Mieszaj energicznie, aż cukier całkowicie się rozpuści. Nie doprowadzaj płynu do wrzenia, gdy tylko na brzegach garnka zauważysz bąbelki, zestaw z ognia.
Do gorącego mleka i śmietanki dodaj żelatynę i całość bardzo dokładnie wymieszaj. Odstaw do przestudzenia.
Foremki lekko natłuść olejem i wlej do nich gotowy płyn. Włóż do lodówki na co najmniej dwie godziny. Panna cottę podawaj ze świeżymi owocami, polaną sosem malinowym.
Maliny zmiksuj za pomocą blendera. Przetrzyj przez sitko. Do gotowego musu dodaj miód i wymieszaj.