Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Panna cotta to bardzo popularny włoski deser. W dosłownym tłumaczeniu oznacza „gotowaną śmietankę”. Samo przygotowanie go jest banalnie proste, trudniejszym zdaje się podanie. Dlatego mamy dla Was poradę: aby panna cotta wyszła idealne, foremki posmaruj delikatnie olejem, a tuż przed zaserwowaniem deseru, zamocz je na kilka chwil w ciepłej wodzie.
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1042
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4678
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1336
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1042
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4678
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1336
Składniki
Żelatynę zalej zimną wodą.
Do rondelka wlej mleko i śmietankę. Delikatne podgrzej, następnie wsyp cukier i dodaj ziarenka wanilii. Mieszaj energicznie, aż cukier całkowicie się rozpuści. Nie doprowadzaj płynu do wrzenia, gdy tylko na brzegach garnka zauważysz bąbelki, zestaw z ognia.
Do gorącego mleka i śmietanki dodaj żelatynę i całość bardzo dokładnie wymieszaj. Odstaw do przestudzenia.
Foremki lekko natłuść olejem i wlej do nich gotowy płyn. Włóż do lodówki na co najmniej dwie godziny. Panna cottę podawaj ze świeżymi owocami, polaną sosem malinowym.
Maliny zmiksuj za pomocą blendera. Przetrzyj przez sitko. Do gotowego musu dodaj miód i wymieszaj.