Do góry

Desery Przepis na:

Panna Cotta jaglano - truskawkowa

Panna Cotta jaglano - truskawkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 993 Ocena: 27459

Dodano:

Odsłon: 1584

Propozycja na smaczny, zdrowy i prosty w przygotowaniu deser na bazie kaszy jaglanej, podawany z truskawkowym musem. Ta Panna Cotta to zdrowa i pożywna słodycz - dobry sposób na przemycenie kaszy jaglanej wszystkim Maluchom :) Deser jest lekki, puszysty i rozpływa się w ustach.

Składniki

  • SKŁADNIKI NA DWIE PORCJE:
  • 500 ml mleka
  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka masła
  • cukier trzcinowy lub stewia w płynie
  • 400 g truskawek
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Panna Cotta jaglano - truskawkowa

Przygotowanie

  1. Na początku przygotowujemy mus truskawkowy:

    Truskawki obieramy z szypułek, myjemy, kroimy na pół i przekładamy do naczynia. Wszystko miksujemy na gładką masę za pomocą blendera, a na koniec dosładzamy cukrem lub stewią.

  2. Następnie do przygotowania deseru potrzebny będzie nam młynek do kawy, w którym zrobimy mąkę jaglaną.

    5 łyżek kaszy jaglanej mielimy w młynku do momentu powstania mąki.

    Do garnka wlewamy 0,5 litra mleka, dodajemy 2 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżeczkę masła, 2 łyżki musu truskawkowego oraz przygotowaną mąkę jaglaną. Wszystko zagotowujemy do momentu zgęstnienia przez cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.

  3. Na sam koniec zawartość garnka przelewamy do pucharków lub dużych szklanek i schładzamy w lodówce do momentu aż masa zmieni stan skupienia.

    Gotową Panna Cottę wykładamy na talerzyki i polewamy musem truskawkowym.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń