Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Panna cotta to deser który bardzo szybko się przygotowuje, nie co dłużej się na smakowanie jej oczekuje. Jest słodka, delikatnie kremowa, a z połączeniem lekko kwaśnych owoców wyjątkowa. Można je w dowolnych pucharkach przygotować i swoich gości oczarować. Tak niewiele składników, do jej przygotowania potrzebujemy, podgrzewamy, mieszamy, rozlewamy, studzimy i już sobie jemy. Matka Natura mrożonymi owcami cały rok nas obdarowuje, dzięki temu cudowny smak wiosny, lata nawet zimą, jesienią się czuje.
garnek, pucharki, gęste sito,
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15634
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4703
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 373
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2906
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15634
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4703
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 373
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2906
Składniki
panna cotta: Mleko przelewamy do garnka i zagotowujemy. Dodajemy cukier puder, żelatynę i energicznym ruchem mieszamy do całkowitego ich rozpuszczenia. Dolewamy śmietankę i ponownie całość mieszamy. Pozostawiamy do przestygnięcia w temperaturze pokojowej, co jakiś czas masę dokładnie mieszamy. Rada: masę na pana cottę można zmiksować, wówczas będziemy mieli pewność, że nie powstaną gródki z żelatyny. Schłodzone mleko przelewamy do przygotowanych, dowolnych pojemniczków, pucharków i pozostawiamy do stężenia.
mus owocowy: Mieszankę owocową przekładamy do garnka, wlewamy 500 ml gorącej wody i gotujemy na wolnym ogniu, do momentu, aż owoce zmiękną (kilka min). Następnie przecieramy je przez gęste sito, żeby oddzielić sok, miąższ od pestek. Dolewamy przegotowanej, gorącej wody, aby uzyskać 1 l soku. Do całości dodajemy 2 opakowania galaretki i mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia. Można jeszcze raz przelać całość przez gęste sito. Przygotowana galaretka powinna być, lekko kwaśna, żeby idealnie pasowała do słodkiej pana cotty, możemy dosłodzić wg własnego smaku. Pozostawiamy do przestygnięcia. Na początku do pucharków dodajemy niewielką ilość galaretki owocowej, a następnie jej piankę. Żeby ją uzyskać wystarczy stopniowo ubijać trzepaczką, do powstania bąbelków. Za pomocą łyżki nakładamy na wcześniej wylaną galaretkę, czynność powtarzamy. Całość pozostawiamy na kilka godzin (najlepiej całą noc) do lodówki.