Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne lody na bazie białej czekolady i śmietany kremówki, podane z sosem z czarnej porzeczki
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 739
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424849
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10666
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336942
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 739
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424849
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10666
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336942
Składniki
Czekoladę połamać na kawałki, wlać do niej około 50 ml śmietany, rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić.
Mleko zagotować. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na parze. Do żółtek bardzo powoli (cienką strużką) wlewać gorące mleko, cały czas ubijając, do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Masę wystudzić.
Śmietanę ubić na krem, dodawać do niej partiami wystudzoną czekoladę i masę z żółtek. Gotowy krem włożyć na kilka godzin do zamrażarki.
Przebrane i opłukane porzeczki wrzucić do rondelka, wsypać cukier, wlać wodę i dusić na średnim ogniu około 10-15 minut, do momentu aż owoce zaczną się rozpadać. Sos wystudzić, dodać likier cassis.
Gotowe lody podawać polane sosem porzeczkowym. Gdy lody są bardzo zmrożone, na 20-30 minut przed podaniem należy włożyć je do lodówki, żeby miały czas zmięknąć.