Do góry

Desery Przepis na:

parfait z białej czekolady

parfait z białej czekolady

Autor:

Przepisów i artykułów: 100 Ocena: 724

Dodano:

Odsłon: 167

pyszne lody na bazie białej czekolady i śmietany kremówki, podane z sosem z czarnej porzeczki

Składniki

  • mleko - 150 ml
  • żółtko - 3 szt
  • cukier - 3 łyżki
  • cukier waniliowy - 1 łyżka
  • biała czekolada - 170g
  • śmietana kremówka 36% - 300 ml
  • SKŁADNIKI SOSU PORZECZKOWEGO:
  • czarna porzeczka - 2 szklanki
  • cukier - 5 łyżek
  • woda - pół szklanki
  • likier cassis (opcjonalnie) - 50 ml
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
parfait z białej czekolady

Przygotowanie

  1. Czekoladę połamać na kawałki, wlać do niej około 50 ml śmietany, rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić.

  2. Mleko zagotować. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na parze. Do żółtek bardzo powoli (cienką strużką) wlewać gorące mleko, cały czas ubijając, do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Masę wystudzić.

  3. Śmietanę ubić na krem, dodawać do niej partiami wystudzoną czekoladę i masę z żółtek. Gotowy krem włożyć na kilka godzin do zamrażarki.

  4. Przebrane i opłukane porzeczki wrzucić do rondelka, wsypać cukier, wlać wodę i dusić na średnim ogniu około 10-15 minut, do momentu aż owoce zaczną się rozpadać. Sos wystudzić, dodać likier cassis.

  5. Gotowe lody podawać polane sosem porzeczkowym. Gdy lody są bardzo zmrożone, na 20-30 minut przed podaniem należy włożyć je do lodówki, żeby miały czas zmięknąć.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń