Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne lody na bazie białej czekolady i śmietany kremówki, podane z sosem z czarnej porzeczki
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 1396
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11184
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 4054
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1400
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 1396
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11184
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 4054
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1400
Składniki
Czekoladę połamać na kawałki, wlać do niej około 50 ml śmietany, rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić.
Mleko zagotować. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na parze. Do żółtek bardzo powoli (cienką strużką) wlewać gorące mleko, cały czas ubijając, do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Masę wystudzić.
Śmietanę ubić na krem, dodawać do niej partiami wystudzoną czekoladę i masę z żółtek. Gotowy krem włożyć na kilka godzin do zamrażarki.
Przebrane i opłukane porzeczki wrzucić do rondelka, wsypać cukier, wlać wodę i dusić na średnim ogniu około 10-15 minut, do momentu aż owoce zaczną się rozpadać. Sos wystudzić, dodać likier cassis.
Gotowe lody podawać polane sosem porzeczkowym. Gdy lody są bardzo zmrożone, na 20-30 minut przed podaniem należy włożyć je do lodówki, żeby miały czas zmięknąć.