Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne lody na bazie białej czekolady i śmietany kremówki, podane z sosem z czarnej porzeczki
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10659
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4789
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 894
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9084
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1341
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10659
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4789
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 894
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9084
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1341
Składniki
Czekoladę połamać na kawałki, wlać do niej około 50 ml śmietany, rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić.
Mleko zagotować. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na parze. Do żółtek bardzo powoli (cienką strużką) wlewać gorące mleko, cały czas ubijając, do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Masę wystudzić.
Śmietanę ubić na krem, dodawać do niej partiami wystudzoną czekoladę i masę z żółtek. Gotowy krem włożyć na kilka godzin do zamrażarki.
Przebrane i opłukane porzeczki wrzucić do rondelka, wsypać cukier, wlać wodę i dusić na średnim ogniu około 10-15 minut, do momentu aż owoce zaczną się rozpadać. Sos wystudzić, dodać likier cassis.
Gotowe lody podawać polane sosem porzeczkowym. Gdy lody są bardzo zmrożone, na 20-30 minut przed podaniem należy włożyć je do lodówki, żeby miały czas zmięknąć.