Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne lody na bazie białej czekolady i śmietany kremówki, podane z sosem z czarnej porzeczki
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 973
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 442
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 169
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2705
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 973
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 442
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 169
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2705
Składniki
Czekoladę połamać na kawałki, wlać do niej około 50 ml śmietany, rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić.
Mleko zagotować. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na parze. Do żółtek bardzo powoli (cienką strużką) wlewać gorące mleko, cały czas ubijając, do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Masę wystudzić.
Śmietanę ubić na krem, dodawać do niej partiami wystudzoną czekoladę i masę z żółtek. Gotowy krem włożyć na kilka godzin do zamrażarki.
Przebrane i opłukane porzeczki wrzucić do rondelka, wsypać cukier, wlać wodę i dusić na średnim ogniu około 10-15 minut, do momentu aż owoce zaczną się rozpadać. Sos wystudzić, dodać likier cassis.
Gotowe lody podawać polane sosem porzeczkowym. Gdy lody są bardzo zmrożone, na 20-30 minut przed podaniem należy włożyć je do lodówki, żeby miały czas zmięknąć.