Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś mam dla was coś na słodki obiad ;) Potrzebujemy do tego garnek do gotowania na parze a jeżeli nie mamy, to na zwykły garnek kładziemy czystą pieluchę i dokładnie zawiazujemy np. Sznurkiem.
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2181
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 146
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 254
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2181
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 146
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 254
Składniki
Robimy rozczyn. Drożdże kruszymy, dodajemy trochę wody i mąki. Czekamy aż zacznie pracować.
Przesiewamy 600 g mąki do rozczynu, dodajemy 2 jajka i 2 żółtka oraz dolewamy mleko i cukier. Wszystko razem mieszamy, na sam koniec dodajemy roztopione masło. Ciasto ugniatamy do uzyskania jednolitej konsysystencji. Musi ono być delikatnie lepiące.
Ciasto odstawiamy aby wyrosło. Ja przykryłam je reklamówka foliową, na górze zostawiając trochę miejsca na wypadek gdyby za bardzo wyrosło.
Po wyrośnięciu jeszcze raz szybko zagniatamy, odrywamy średniej wielkości kawałki, rozpłaszczamy, kładziemy marmoladę, lepimy jak pieroga i formujemy kulkę. Postępujemy tak do momentu zakończenia ciasta.
Odstawiamy nasze pampuchy, na około 10-15 minut, aby odpoczęły i jeszcze urosły a w między czasie zagotowujemy wodę.
Kiedy woda zacznie się gotować, na naszej pieluszce lub w naczyniu do gotowania na parze kładziemy kluski, pamiętając że one jeszcze urosną.
Ja swoje parowańce polałam sosem że smietany, cukru i kakao. Pycha ;)