Do góry

Desery Przepis na:

Parowańce z marmoladą

Parowańce z marmoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 48

Dodano:

Odsłon: 141

Dziś mam dla was coś na słodki obiad ;) Potrzebujemy do tego garnek do gotowania na parze a jeżeli nie mamy, to na zwykły garnek kładziemy czystą pieluchę i dokładnie zawiazujemy np. Sznurkiem.

Składniki

  • Ok 500g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 30 g roztopionego masła
  • 200 ml mleka
  • marmolada wieloowocowa
  • 50 g drożdży
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Parowańce z marmoladą

Przygotowanie

  1. Robimy rozczyn. Drożdże kruszymy, dodajemy trochę wody i mąki. Czekamy aż zacznie pracować.

  2. Przesiewamy 600 g mąki do rozczynu, dodajemy 2 jajka i 2 żółtka oraz dolewamy mleko i cukier. Wszystko razem mieszamy, na sam koniec dodajemy roztopione masło. Ciasto ugniatamy do uzyskania jednolitej konsysystencji. Musi ono być delikatnie lepiące.

  3. Ciasto odstawiamy aby wyrosło. Ja przykryłam je reklamówka foliową, na górze zostawiając trochę miejsca na wypadek gdyby za bardzo wyrosło.

  4. Po wyrośnięciu jeszcze raz szybko zagniatamy, odrywamy średniej wielkości kawałki, rozpłaszczamy, kładziemy marmoladę, lepimy jak pieroga i formujemy kulkę. Postępujemy tak do momentu zakończenia ciasta.

  5. Odstawiamy nasze pampuchy, na około 10-15 minut, aby odpoczęły i jeszcze urosły a w między czasie zagotowujemy wodę.

  6. Kiedy woda zacznie się gotować, na naszej pieluszce lub w naczyniu do gotowania na parze kładziemy kluski, pamiętając że one jeszcze urosną.

  7. Ja swoje parowańce polałam sosem że smietany, cukru i kakao. Pycha ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń