Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta pascha smakuje trochę jak sernik na zimno. Masa serowa jest dość zbita, w sam raz słodka, z nutą wanilii, upitymi rumem rodzinkami i prażonymi płatkami migdałów. Nie mogłam się od niej oderwać i cały czas dokrajałam po kawałeczku... i nawet nie zastanawiałam się, że ma bardzo dużo kalorii:)
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1583
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 325
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1583
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 325
Składniki
Rodzynki zalać rumem, odstawić na godzinę. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą pianę. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż na pół, wyskrobać nasionka, dodać je do śmietanki. Śmietankę podgrzać. Naczynie z żółtkami umieścić w kąpieli wodnej. Do masy jajecznej wlać gorąca śmietankę, ciągle ubijać, aż powstanie gęsty budyń. Budyń przestudzić. Twaróg zmielić 2-krotnie. Masło utrzeć na puch, ciągle ucierając, dodawać po łyżce twarogu i budyniu jajecznego. Rodzynki osączyć z rumu, razem z płatkami migdałowymi dodać do masy serowej, wymieszać. Glinianą doniczkę lub foremkę z dziurką wyłożyć kilkakrotnie złożoną gazą. Na gazę wyłożyć masę serową, przykryć z wierzchu gazą, postawić talerzyk i obciążyć czymś (użyłam moździerza). Formę wstawić do naczynia, żeby przez dziurkę mógł skapywać płyn. Umieścić w lodówce na 12 godzin. Paschę delikatnie wyjąc razem z gazą z formy, ustawić na talerzu, gazę zdjąć, paschę udekorować wg uznania. Ja udekorowałam kwiatkami z płatków migdałowych i białej czekolady. Paschę przechowujemy w lodówce.