Do góry

Desery Przepis na:

Pascha według Ewy Wachowicz

Pascha według Ewy Wachowicz

Autor:

Przepisów i artykułów: 248 Ocena: 1290

Dodano:

Odsłon: 3166

Serowy przysmak z Kresów Wschodnich.

Składniki

  • 1 kg - tłustego sera białego
  • 120 g - masła
  • 6 - żółtek
  • 1 szklanka - cukru pudru
  • 1 laska - wanilii
  • prażone migdały
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • BAKALIE:
  • garść rodzynek
  • garść daktyli
  • garść fig
  • 3 łyżki - koniaku lub rumu
  • garść orzechów włoskich
  • garść orzechów laskowych
  • garść migdałów
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pascha według Ewy Wachowicz

Przygotowanie

  1. Daktyle i figi drobno pokroić. Dodać rodzynki i zalać alkoholem (dobrze to zrobić dzień wcześniej).

  2. Migdały i orzechy uprażyć w piekarniku (200 st. C, ok. 8-10 minut). Przestudzić i posiekać (wcześniej z orzechów laskowych, za pomocą ściereczki, zdjąć skórkę).

  3. Ser dwukrotnie zmielić w maszynce.

  4. Masło utrzeć na puszystą pianę. Wmieszać po jednym żółtku, jednocześnie dosypując cukier. Uperfumować miąższem z laski wanilii. Do utartej masy maślanej dodać ser i bakalie. Dokładnie wymieszać.

  5. Formę na babkę wyłożyć gazą (dobrze, by foremka miała otwór w dnie, przez który wypłynie nadmiar serwatki). Nałożyć masę serową, docisnąć, przykryć gazą i wstawić na noc do lodówki.

  6. Następnego dnia wyjąć z foremki. Boki udekorować pestkami dyni oraz prażonymi migdałami. Na wierzchu zrobić łańcuszek z kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń