Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Beza Pavlova z mascarpone to klasyczny przepis, po który warto sięgnąć, gdy zależy nam na przygotowaniu efektownego, niebanalnego tortu. Najlepiej smakuje z sezonowymi owocami, takimi jak maliny czy truskawki. Można nawet pokusić się o „podkręcenie” owocowym smakiem samej bezy!
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 98
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 94
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 98
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 94
Składniki
Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Narysuj na nim okrąg o średnicy około 20 cm (możesz posłużyć się np. talerzem).
Na wysokich obrotach miksera ubij sztywną pianę z białek (białka muszą być w temperaturze pokojowej). Pod koniec ubijania stopniowo dodaj do nich cukier, sok z malin oraz mąkę ziemniaczaną. Miksuj jeszcze przez chwilę.
Pianę z białek wyłóż na środek narysowanego okręgu. Szybkimi ruchami uformuj kopczyk mieszczący się w obrysie okręgu. Brzegi kopczyka wyrównaj szpatułką, a na środku zrób zagłębienie na krem.
Wstaw bezę do piekarnika nagrzanego do 170°C. Po kilku minutach zredukuj temperaturę do 130°C. Piecz przez około półtorej godziny, cały czas obserwując bezę. Ma się wysuszyć i lekko zrumienić. Gdyby np. zaczęła się przypiekać, zmniejsz bardziej temperaturę i piecz nieco dłużej. Po upieczeniu pozostaw bezę do wystudzenia w uchylonym piekarniku.
Ubij dobrze schłodzoną śmietanę na wysokich obrotach miksera. Pod koniec dodaj cukier puder. Wymieszaj z serkiem mascarpone na jednolity krem. Wypełnij kremem bezę. Udekoruj go malinami.