Do góry

Desery Przepis na:

Pawie oczka.

Pawie oczka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 701 Ocena: 4476

Dodano:

Odsłon: 4022

Mam dziś dla was fajny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego, kto go nie lubi chyba nie ma takich ludzi.

Składniki

  • 1 ciasto francuskie 300 g,
  • 1 jajko,
  • 0,5 słoika powideł śliwkowych.
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pawie oczka.

Przygotowanie

  1. Gotowe ciasto pociąć na paski dowolnej grubości.

  2. Na każdy pasek posmarować cienką warstwę powideł lub kto co woli ( może być cynamon z cukrem, masą krówka itp. ).

  3. Zawijać dwa boki równocześnie do środka.

  4. Wyjdzie gotowe pawie oczko lub jak kto woli ślimaczek, cycuszki

  5. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  6. Posmarować roztrzepanym jajkiem.

  7. Dla ozdoby można posypać czarnuszką.

  8. Wstawić do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25 - 30 minut w zależności od piekarnika.

  9. Fajne ciastka dla dzieci i nie tylko. Dla większej ilości wystarczy zwiększyć ilość produktów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń