Do góry

Desery Przepis na:

Pełnoziarnista szarlotka z budyniem i orzechową kruszonką

Pełnoziarnista szarlotka z budyniem i orzechową kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 708

Dodano:

Odsłon: 3620

Muszę przyznać, że to najlepsze ciasto jakie do tej pory jadłam. Na pełnoziarnistym, kruchym cieście z warstwą prażonych jabłek z cynamonem, budyniem i orzechową kruszonką... niebo w gębie! *o* Z każdego wypieku jestem zadowolona, ale ta szarlotka przebiła wszystkie! Nie dość że pyszna, to i całkiem zdrowa - w końcu mamy tutaj pełnoziarnistą mąkę i orzechy włoskie... :) Musicie koniecznie wypróbować przepis!

Składniki

  • KRUCHE CIASTO:
  • 300 g mąki (u mnie pół na pół pełnoziarnista ze zwykłą pszenną)
  • 200 g masła
  • 100 cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli
  • BUDYŃ:
  • 4 szklanki mleka 2%
  • 2 budynie śmietankowe
  • 4 łyżki cukru
  • PRAŻONE JABŁKA :
  • ponad 1 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szklanka wody
  • 4 łyżki miodu (zamiennie z cukrem)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ORZECHOWA KRUSZONKA:
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g orzechów włoskich
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Uformować w kulę, następnie owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 min.

  2. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny. Zagotować w dużym garnku dodając cynamon i miód. Dusić kilka minut na średnim ogniu. Odstawić.

  3. Budyń ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odstawić do lekkiego przestudzenia

  4. W misce rozetrzeć masło z mąką, cukrem i drobno posiekanymi orzechami do czasu powstania kruszonki.
    Schłodzonym ciastem wylepić formę o wymiarach 20x30 cm, uprzednio natłuszczoną i oprószoną bułką tartą. Spód podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez ok. 10 minut.
    Na podpieczonym spodzie wyłożyć równomiernie jabłka, następnie przykryć warstwą budyniu i posypać kruszonką. Piec przez kolejne 35-40 minut. Studzić przez ok. 1-2 h.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń