Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka przygotowane według przepisu Futka. Oto link do przepisu; https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-pelnoziarniste-ciasteczka-z-otrebami,2035851,futka.html Przepis prosty , szybki i łatwy, a ciasteczka przepyszne, rozpływające się w ustach. Jedynie to zmieniłam mąkę, nie miałam mąki pszennej pełnoziarnistej więc pomieszałam mackę pszenną tortową z mąka żytnią pełnoziarnistą 50 /50 Ciasteczka wyszły mięciutkie, przepyszne. Polecam
 
        blaszka, papier do pieczenia, miska, nóż, łyżka, folia spożywcza, foremki do wycinania ciasteczek,
 
         
         
            Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54442
 
            Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54442
 
         
         
                Składniki
Do większej miski wsypać mąkę, otręby, cukier puder, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Wymieszać , dodać pokrojone na kawałki zimne masło, wbić jajko, dodać esencję waniliową oraz miód gryczany. Wszystko dokładnie zagnieść. Z przygotowanego ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na 10 minut. Po tym czasie wyjąć. Blat delikatnie podsypać mąką , ciasto rozwałkować na placek o grubości 3 -4 mm. Foremkami wycinać ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec gra - dół przez około 13 minut. do lekkiego zbrązowienia. U mnie nawet nie było 13 minut i musiałam wyjmować. Gdy lekko ostygną ściągnąć z blachy. Smacznego
Przygotowane ciasto.
Wykrawanie ciasteczek.
Ciasteczka gotowe do pieczenia.
Ciasteczka po upieczeniu , kruche , rozpływające się w ustach. Smacznego