Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, delikatny deser. Pianka rozpływa się w ustach. Mus dyniowy dodaje wyrazistości. A kwiatek jest ucztą także dla oczu.
Przepis na proste, ale pyszne i bardzo aromatyczne połączenie makaronu taglia...
Odsłon: 3377
Podstawę dania stanowi wysokiej jakości polędwica wołowa lub ligawa i mięso w...
Odsłon: 655
Jajka po benedyktyńsku (Eggs Benedict) to danie śniadaniowe wywodzące się z k...
Odsłon: 448
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 193
Przepis na proste, ale pyszne i bardzo aromatyczne połączenie makaronu taglia...
Odsłon: 3377
Podstawę dania stanowi wysokiej jakości polędwica wołowa lub ligawa i mięso w...
Odsłon: 655
Jajka po benedyktyńsku (Eggs Benedict) to danie śniadaniowe wywodzące się z k...
Odsłon: 448
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 193
Składniki
Kwiatek - Przeźroczystą galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Przelać do salaterki o średnicy 20 cm. Wstawić do lodówki żeby stężała. W szklance rozpuścić łyżeczkę żelatyny w trzech łyżkach gorącej wody. Dodać mleko i cukier puder. Mieszać aż składniki się połączą. Rozlać do dwóch naczynek i dodać barwniki - do jednego żółty , do drugiego zielony. Do strzykawki nabrać żółtego barwnika i wstrzykiwać w przeźroczystą galaretkę w salaterce. Tak samo postąpić z zielonym barwnikiem. Wstrzykiwać nieco po skosie. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Galaretkę cytrynową rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i ser z wiaderka. Wymieszać przy pomocy miksera. Dodać tężejącą galaretkę cytrynową i borówki amerykańskie. Wymieszać i przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm. Wstawić do lodówki żeby pianka stężała. Galaretkę cytrynową rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i dodać do musu dyniowego z jabłkiem. Chłodny mus wyłożyć na sztywną piankę serową. Wstawić do lodówki. Galaretkę z kwiatkiem wyjąć z salaterki. Najlepiej zamoczyć salaterkę w ciepłej wodzie, wtedy galaretka się odklei. Delikatnie przełożyć na wierzch deseru. Wstawić jeszcze na min. pół godziny, albo dłużej do lodówki, żeby deser całkowicie stężał. Smacznego.