Do góry

Desery Przepis na:

Pianka truskawkowa według Ewy Wachowicz

Pianka truskawkowa według Ewy Wachowicz

Autor:

Przepisów i artykułów: 222 Ocena: 1144

Dodano:

Odsłon: 6044

Lekki deser w wersji na zimno – pianka z truskawkami na spodzie z kruchych, czekoladowych ciasteczek. Przepis pochodzi z 420. odcinka programu "Ewa gotuje".

Składniki

  • SPÓD CIASTA:
  • 100 g herbatników kakaowych
  • 100 g masła
  • PIANKA:
  • 600 g truskawek
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki erytrolu
  • 2 łyżki żelatyny
  • DEKORACJA:
  • truskawki
  • galaretka truskawkowa
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pianka truskawkowa według Ewy Wachowicz

Przygotowanie

  1. Masło roztopić w garnku. Wsypać zmielone ciasteczka. Wymieszać i przełożyć na dno foremki (najlepiej silikonowej). Wstawić do lodówki.

  2. Żelatynę wsypać do szklanki. Zalać wrzątkiem (1/3 szklanki). Wymieszać i odstawić.

  3. Truskawki wsypać do miksera. Dodać jogurt i sok z cytryny. Posłodzić erytrolem i zmiksować. Wlać przestudzoną żelatynę i wymieszać.

  4. Koktajl przełożyć na schłodzony spód. Schować do lodówki na godzinę.

  5. Po tym czasie wyjąć z foremki. Na wierzchu ułożyć na zakładkę pokrojone w plastry truskawki.

  6. Posmarować gęstniejącą galaretką truskawkową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń