Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzeźwiający smak i aromat jesiennych owoców pigwowca japońskiego zamknięty w delikatnych piankach. Sekret smaku tkwi w musie ze świeżych owoców pigwowca i syropu na bazie cukru trzcinowego i miodu naturalnego.
Bardzo smaczna i zdrowa nalewka z pigwowca japońskiego - Chaenomeles japonica...
Odsłon: 7189
Bardzo naturalny i smaczny dżem . Jest słodki, to fakt. Ale bez żelatyny, szt...
Odsłon: 937
Święta świętami, ale przed świętami też trzeba coś zjeść i to najlepiej smacz...
Odsłon: 8
Pyszna wilgotna i szybka w przygotowaniu babka o smaku piernika .
Odsłon: 140
Kolorowa sałatka z kalmarami, awokado , ogórkiem i marynowaną papryką sprawdz...
Odsłon: 4186
Święta świętami, ale przed świętami też trzeba coś zjeść i to najlepiej smacz...
Odsłon: 8
Pyszna wilgotna i szybka w przygotowaniu babka o smaku piernika .
Odsłon: 140
Kolorowa sałatka z kalmarami, awokado , ogórkiem i marynowaną papryką sprawdz...
Odsłon: 4186
Składniki
400 g umytych pozbawionych pestek i gniazd nasiennych owoców pigwowca podlewam 4 łyżkami wody. Doprowadzam do zagotowania i wolno gotuję aż owoce zaczną się rozpadać.
Miękkie owoce miksuję na gładki mus za pomocą blendera.
Żelatynę w listkach do namoczenia zalewam zimną wodą.
Mus pigwowy, białka (z lodówki) umieszczam w dzieży robota i końcówką rózgą ubijam na sztywną masę.
W tym czasie z cukru, miodu i wody gotuję syrop. Syrop ma osiągnąć temperaturę 110°C.
Miksując na średnich obrotach, cienką strużką wlewam syrop do masy białkowo-owocowej.
Po dodaniu całego syropu zwiększam bieg robota i dodaję odsączoną z wody żelatynę, miksuję do uzyskania gładkiej, puszystej masy.
Owocową masą napełniam worek cukierniczy z ozdobną tylką i wyciskam na papier do pieczenia lub silikonowe maty porcje pianek.
Pozostawiam na noc w temperaturze pokojowej do wysuszenia.
Następnie zdejmujemy z papieru lub mat, sklejamy spodami po 2 sztuki i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym ze skrobią kukurydzianą.
Takie pyszne pianki można przyrządzać z różnych musów owocowych np. z czarnej porzeczki.
Przepisy Desery
Desery
Mazurek
Desery
Tort śmietankowy z truskawkami
Desery
Tort bezowy z białą czekoladą
Desery
Blok czekoladowy według Ewy Wachowicz
Mazurek
Mazurek to pyszne ciasto kojarzone z Wielkanocą, a ile domów, tyle wersji jeg...
Odsłon: 542
Tort śmietankowy z truskawkami
Tort robiłem poza sezonem, dlatego do nadzienia użyłem mrożonych truskawek i...
Odsłon: 110