Do góry

Desery Przepis na:

Pianki o smaku pigwowca japońskiego

Pianki o  smaku pigwowca japońskiego

Autor:

Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 322

Dodano:

Odsłon: 556

Orzeźwiający smak i aromat jesiennych owoców pigwowca japońskiego zamknięty w delikatnych piankach. Sekret smaku tkwi w musie ze świeżych owoców pigwowca i syropu na bazie cukru trzcinowego i miodu naturalnego.

Składniki

  • 400 g musu pigwowego
  • 80 g białka
  • 450 g cukru trzcinowego
  • 120 ml wody
  • 2 łyżki miodu naturalnego
  • 20 g żelatyny w listkach namoczonej w zimnej wodzie 7 minut
  • 80 g cukru pudru trzcinowego + 80 g skrobi kukurydzianej
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pianki o smaku pigwowca japońskiego

Przygotowanie

  1. 400 g umytych pozbawionych pestek i gniazd nasiennych owoców pigwowca podlewam 4 łyżkami wody. Doprowadzam do zagotowania i wolno gotuję aż owoce zaczną się rozpadać.

  2. Miękkie owoce miksuję na gładki mus za pomocą blendera.

  3. Żelatynę w listkach do namoczenia zalewam zimną wodą.

  4. Mus pigwowy, białka (z lodówki) umieszczam w dzieży robota i końcówką rózgą ubijam na sztywną masę.

  5. W tym czasie z cukru, miodu i wody gotuję syrop. Syrop ma osiągnąć temperaturę 110°C.

  6. Miksując na średnich obrotach, cienką strużką wlewam syrop do masy białkowo-owocowej.

  7. Po dodaniu całego syropu zwiększam bieg robota i dodaję odsączoną z wody żelatynę, miksuję do uzyskania gładkiej, puszystej masy.

  8. Owocową masą napełniam worek cukierniczy z ozdobną tylką i wyciskam na papier do pieczenia lub silikonowe maty porcje pianek.

  9. Pozostawiam na noc w temperaturze pokojowej do wysuszenia.

  10. Następnie zdejmujemy z papieru lub mat, sklejamy spodami po 2 sztuki i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym ze skrobią kukurydzianą.

  11. Takie pyszne pianki można przyrządzać z różnych musów owocowych np. z czarnej porzeczki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń