Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piankowiec to efektowne i pyszne ciasto, które nawiązuje do lubianego przez wszystkich ptasiego mleczka. Jest hitem wszystkich rodzinnych spotkań, a jego przygotowanie jest zaskakująco proste.
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 60
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 562
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 124
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 60
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 562
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 124
Składniki
Przygotuj spód. W misce ubij ze sobą jajka z cukrem i wanilią do podwojenia objętości. W osobnej misce wymieszaj mąkę, skrobię i sól. Przesiej suche składniki do masy jajecznej i delikatnie wmieszaj drewnianą szpatułką. Masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 20 cm. Piecz ją w temperaturze 180 st. Celsjusza przez 35-40 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij ciasto i ostudź na kratce. Następnie pokrój je na dwa blaty. Dla otrzymania większej efektowności, podziel spód na skos.
Przygotuj piankę. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Wymieszaj i odstaw do ostudzenia. W garnuszku przygotuj syrop cukrowy, podgrzewając cukier puder w 100 ml wody. Gotuj całość przez 7-10 minut. W misce ubij białka na sztywną pianę. Następnie powoli wlej do nich syrop cukrowy. Nie musisz przejmować się tym, że syrop jest jeszcze ciepły. W osobnej misce utrzyj masło na puch, a następnie dodaj mleko skondensowane. Masę dodawaj po łyżce do ubitych białek z syropem cukrowym. Ubijaj na średnich obrotach. Następnie powoli wlej żelatynę, cały czas energicznie mieszając.
Złóż ciasto. Jeden blat ciasta umieść ponownie w tortownicy. Wyłóż na niego połowę masy piankowej i wyrównaj. Przykryj drugim blatem, dobrze dociskając. Wyłóż drugą część masy i wyrównaj. Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, do całkowitego stężenia pianki.
Przygotuj polewę. Śmietankę podgrzej w garnuszku i dodaj pokruszoną czekoladę. Mieszaj do całkowitego połączenia obu składników. Zdejmij masę z ognia. Następnie dodaj masło i ponownie mieszaj do całkowitego rozpuszczenia tłuszczu. Wylej polewę na piankowiec. Posyp wierzch płatkami migdałów. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin przed podaniem.