Do góry

Desery Przepis na:

Pieczone jabłka z płatkami owsianymi

Pieczone jabłka z płatkami owsianymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 1424

Dodano:

Odsłon: 1618

Pieczone jabłka z płatkami owsianymi to najprostszy, najzdrowszy i najsmaczniejszy fit deser jaki znam, a zarazem moje jesienne comfort food skrywające cały wachlarz pozytywnych emocji.

Składniki

  • 4 średnie jabłka
  • Nadzienie:
  • 3-4 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 garść orzechów włoskich lub pecan
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 2 łyżki syropu z agawy lub miodu
  • 2 łyżeczki masła (opcjonalnie)
  • Dodatkowo:
  • syrop z agawy lub miód do podania
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1) Orzechy delikatnie podprażyć na suchej patelni i posiekać na mniejsze kawałki.

    2) W misce wymieszać wszystkie składniki na nadzienie wraz z podprażonymi, posiekanymi orzechami.

    3) Jabłka umyć, ściąć wierzchołek wraz z ogonkiem i wydrąż gniazda nasienne, uważając, żeby nie uszkodzić boków.

    4) Przygotowane jabłka ułożyć w naczyniu do zapiekania, wypełnić farszem i delikatnie ugnieść, na wierzchu każdego jabłka położyć 1/2 łyżeczki masła (opcjonalnie) i przykryć ścięta górą.

    5) Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, bez przykrywania, przez 30-50 min.
    Czas pieczenia zależy od wielkości i gatunku jabłek, najlepiej na bieżąco sprawdzać patyczkiem, czy są wystarczająco miękkie i wg tego dostosować czas pieczenia.

    6) Podawać na ciepło, delikatnie skropione miodem lub syropem z agawy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń