Desery Przepis na:
Pieczone jabłka z płatkami owsianymi


Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 1424
Dodano: 04.11.2017
Odsłon: 1618
Składniki
- 4 średnie jabłka
- Nadzienie:
- 3-4 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka rodzynek
- 1 garść orzechów włoskich lub pecan
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 2 łyżki syropu z agawy lub miodu
- 2 łyżeczki masła (opcjonalnie)
- Dodatkowo:
- syrop z agawy lub miód do podania
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
1) Orzechy delikatnie podprażyć na suchej patelni i posiekać na mniejsze kawałki.
2) W misce wymieszać wszystkie składniki na nadzienie wraz z podprażonymi, posiekanymi orzechami.
3) Jabłka umyć, ściąć wierzchołek wraz z ogonkiem i wydrąż gniazda nasienne, uważając, żeby nie uszkodzić boków.
4) Przygotowane jabłka ułożyć w naczyniu do zapiekania, wypełnić farszem i delikatnie ugnieść, na wierzchu każdego jabłka położyć 1/2 łyżeczki masła (opcjonalnie) i przykryć ścięta górą.
5) Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, bez przykrywania, przez 30-50 min.
Czas pieczenia zależy od wielkości i gatunku jabłek, najlepiej na bieżąco sprawdzać patyczkiem, czy są wystarczająco miękkie i wg tego dostosować czas pieczenia.
6) Podawać na ciepło, delikatnie skropione miodem lub syropem z agawy.
Komentarze do przepisu (0)