Desery Przepis na:
Pieczone jabłuszko z cynamonem i rodzynkami

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 1802
Dodano: 08.02.2010
Odsłon: 14292
Składniki
- 3 średnie jabłka
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka, półtorej cynamonu
- rodzynki wg gustu
1-2 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Na tarce zetrzeć jedno z jabłek, do papki dodać miód, cynamon, posiekane rodzynki, wymieszać.
-
Z pozostałych dwóch jabłek odciąć "daszki", wydrążyć pestki i trochę miąszu.
-
Napełnić jabłka nadzieniem. Przykryć daszkami. Owinąć w folię aluminiową, piec około 30 -40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 -200 stopni.
-
Jeśli ktoś lubi do nadzienia można dodać posiekane orzechy.
-
Smacznego.
Komentarze do przepisu (10)

monia_i_ania 17 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Wygląda smakowicie, koniecznie muszę spróbować. Pozdrawiam0 Kto głosował? | Odpowiedz

madziak 10 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Witam, nigdy nie próbowałam piec jabłka w mikrofalii (nawet nie posiadam ) więc nie mogę Wam doradzić w tej kwestii.0 Kto głosował? | Odpowiedz

RENIA730 10 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Do gos456 - użycie folii aluminiowej kasuje działanie mikrofal. Próbowałam bez folii - wyszła z tego bezkształtna masa, albo w połowie surowe. Jedyna możliwość jest taka, że w swojej mikrofali masz funkcję opiekania - to sprawia, że działa ona wówczas jak piekarnik.0 Kto głosował? | Odpowiedz

smakoszka1950 10 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Dodałam od razu do ulubionych, Wydaje mi sie,że na grilu w podwójnej folii tez bedą dobre. Ale z tym garnkiem to dobra podpowiedż !!!0 Kto głosował? | Odpowiedz

Afrulu 10 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
super przepis,wypróbuję-gos 456-myślę,że w mikrofali też możesz to zrobic ale nie we folii aluminipwej,0 Kto głosował? | Odpowiedz

gos456 09 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
a możne w mikrofalówce?? bo ja ani piekarnika nie mam w tej chwili ani garnka o grubym dnie ,,,,,,,0 Kto głosował? | Odpowiedz

Mateusz15 08 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Wspaniale wyglądają i to musi być ekstra smak.0 Kto głosował? | Odpowiedz

madziak 08 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Dziękuję Gutko za podpowiedz, nigdy nie próbowałam piec jabłek w garnku, ale czas przygotowania zdecydowanie mnie przekonuje ;))0 Kto głosował? | Odpowiedz

annawk 08 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
cud miód :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Gutka 08 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Można robić tez w garnku z grubym dnem (ja robie w garnku zeptera) pod przykryciem z odrobinką wody 10 -15 minut w zalezności od gatunku.Dobre sa twarde słodkie jabłka....i ten cynamon:)))0 Kto głosował? | Odpowiedz