Do góry

Desery Przepis na:

Pieczone oponki

Pieczone oponki

Autor:

Przepisów i artykułów: 855 Ocena: 9279

Dodano:

Odsłon: 729

Pieczone oponki bez oleju to szybki i zdrowy sposób na coś słodkiego

Składniki

  • 40 dag twarogu pół tłustego
  • 1/4 szkl. cukru pudru
  • 17 łyżek mąki
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół kostki masła
  • składniki do posypki:
  • 4 łyżki rozpuszczonego masła
  • ½ szklanki cukru pudru
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pieczone oponki

Przygotowanie

  1. 1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy ciasto.

  2. 2. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5-10 mm.

  3. 3. Szklanką wykrawamy kółka a w środku każdego z nich kieliszkiem mniejsze kółka.

  4. 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut.

  5. .5. Po upieczeniu każdą oponkę maczamy z jednej strony w rozpuszczonym maśle i obtaczamy w cukrze.
    6. Oponki gotowe.
    7. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń