Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dawno nie robiłam pieguska. Pamiętam to ciasto z dzieciństwa. Bardzo je lubiłam i lubię do dziś. Lubię ten strzelający między zębami mak :) Piegusek, to ciasto babkowe z dodatkiem maku. Jego przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem, polukrować, lub tak jak ja polać polewą czekoladową.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10599
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4774
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 854
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9010
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1325
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10599
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4774
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 854
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9010
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1325
Składniki
Masło pokroić na mniejsze kawałki i utrzeć z cukrem. Następnie dodać jajka i dalej ucierać. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Ucierać jeszcze chwilę, żeby składniki się połączyły. Na koniec wsypać mak i zmiksować, żeby mak połączył się z ciastem. Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 50 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe.
Po wystudzeniu ciasto udekorować polewą. Śmietankę podgrzać, dodać czekoladę połamaną na kawałki i mieszać, aż czekolada się rozpuści.