Do góry

Desery Przepis na:

Pieguski po domowemu

Pieguski po domowemu

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 5078

Dodano:

Odsłon: 3935

Tym razem w domowy sposób przerobiłam pieguski.

Składniki

  • Margaryna 1 kostka
  • Mąka pszenna 2,5 szklanki
  • Cukier puder 3/4 szklanki
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • Jajko 1 szt.
  • Proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka
  • Sól szczypta
  • Czekolada mleczna 1 tabliczka
  • Olejek arakowy
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pieguski po domowemu

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy cukier puder i cukier wanilinowy, wbijamy jajko, dodajemy margarynę i wlewamy kilka kropel olejku arakowego. Całość miksujemy.

  2. W osobnej misce mieszamy ze sobą proszek do pieczenia, mąkę i szczyptę soli. Wymieszane składniki dodajemy do miski, w której miksowane były cukry, margaryna i jajko (ciągle miksując). Powstała masa powinna być bardzo gęsta.

  3. Tabliczkę czekolady kroimy na małe kawałki, wsypujemy je do miski z ciastem. Miksujemy jeszcze chwilę, aby czekolada połączyła się z masą.

  4. Na blachę wyścieloną papierem do pieczenia kładziemy łyżką ciasto i lekko spłaszczamy. Ciastka najlepiej układać w odstępach, bo w czasie pieczenia będą trochę rosły. Blachę z ciastkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15-20 minut. Z podanej porcji wychodzi ok. 25 sztuk.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń