Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 292
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9591
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 5997
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 2634
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 292
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9591
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 5997
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 2634
Składniki
Pierniczki zaraz po upieczeni są twarde ale już na drugi dzień robią się miękkie.
Na małym ogniu rozpuszczamy masło, gorzką czekoladę oraz miód. Mieszamy co jakiś czas aby się nie przypaliło. Gdy wszystkie składniki odstawiamy do wystudzenia. W misce mieszamy suche składniki mąka, soda, cynamon, kakao oraz przyprawa do piernika. Gdy wszystko już dokładnie wymieszamy dodajemy jajko oraz przestudzoną masę (miodowo – maślaną - czekoladową). Na początek mieszamy w misce, a następnie przekładamy na stolnice i dokładnie wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto owijamy w folę i wkładamy do lodówki na ok godzinę. Po schłodzeniu wałkujemy ciasto na grubość ok 5 mm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 prze ok 8-10 minut.
Przygotowanie lukru nie jest bardzo skomplikowane białko oraz cukier puder (1:5). Jajka mają różna wielkość, aby dobry wyszedł nam lukier trzymajmy się zasady 1 porcja białka, a 5 porcji cukru pudru. Wtedy wyjdzie nam dobry lukier. Na koniec dodać kilka kropel soku z cytryny.