Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85241
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2531
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9984
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3985
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7104
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85241
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2531
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9984
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3985
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7104
Składniki
Pierniczki zaraz po upieczeni są twarde ale już na drugi dzień robią się miękkie.
Na małym ogniu rozpuszczamy masło, gorzką czekoladę oraz miód. Mieszamy co jakiś czas aby się nie przypaliło. Gdy wszystkie składniki odstawiamy do wystudzenia. W misce mieszamy suche składniki mąka, soda, cynamon, kakao oraz przyprawa do piernika. Gdy wszystko już dokładnie wymieszamy dodajemy jajko oraz przestudzoną masę (miodowo – maślaną - czekoladową). Na początek mieszamy w misce, a następnie przekładamy na stolnice i dokładnie wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto owijamy w folę i wkładamy do lodówki na ok godzinę. Po schłodzeniu wałkujemy ciasto na grubość ok 5 mm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 prze ok 8-10 minut.
Przygotowanie lukru nie jest bardzo skomplikowane białko oraz cukier puder (1:5). Jajka mają różna wielkość, aby dobry wyszedł nam lukier trzymajmy się zasady 1 porcja białka, a 5 porcji cukru pudru. Wtedy wyjdzie nam dobry lukier. Na koniec dodać kilka kropel soku z cytryny.