Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 4020
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29428
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 179
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18864
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 794
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 4020
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29428
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 179
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18864
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 794
Składniki
Pierniczki zaraz po upieczeni są twarde ale już na drugi dzień robią się miękkie.
Na małym ogniu rozpuszczamy masło, gorzką czekoladę oraz miód. Mieszamy co jakiś czas aby się nie przypaliło. Gdy wszystkie składniki odstawiamy do wystudzenia. W misce mieszamy suche składniki mąka, soda, cynamon, kakao oraz przyprawa do piernika. Gdy wszystko już dokładnie wymieszamy dodajemy jajko oraz przestudzoną masę (miodowo – maślaną - czekoladową). Na początek mieszamy w misce, a następnie przekładamy na stolnice i dokładnie wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto owijamy w folę i wkładamy do lodówki na ok godzinę. Po schłodzeniu wałkujemy ciasto na grubość ok 5 mm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 prze ok 8-10 minut.
Przygotowanie lukru nie jest bardzo skomplikowane białko oraz cukier puder (1:5). Jajka mają różna wielkość, aby dobry wyszedł nam lukier trzymajmy się zasady 1 porcja białka, a 5 porcji cukru pudru. Wtedy wyjdzie nam dobry lukier. Na koniec dodać kilka kropel soku z cytryny.