Do góry

Desery Przepis na:

Pierniczki korzenne

Pierniczki korzenne

Autor:

Przepisów i artykułów: 949 Ocena: 25182

Dodano:

Odsłon: 666

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Każdego roku przygotowuję dla mojej Rodziny aromatyczne pierniczki korzenne. Ten przepis sprawdza się u mnie od lat. Pierniczki można upiec w ostatniej chwili. Wystarczy im tydzień, aby nabrały wspaniałego smaku, aromatu, odpowiedniej kruchości oraz miękkości. Gorąco polecam! :)

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 200 g miodu lipowego
  • 130 g masła
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej
  • 1 łyżka kakao
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niego przyprawę korzenną oraz miód lipowy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.

  2. Jogurt naturalny łączymy z sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia i odstawiamy na chwilę, aby mieszanka zaczęła pracować i delikatnie urosła.

  3. Do dużej miski dodajemy suche składniki: przesiane obie mąki, cynamon, kakao oraz cukier puder i dokładnie mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z nich pianę, a następnie dodajemy do niej kolejno żółtka oraz wyrośniętą mieszankę proszku, sody i jogurtu. Suche składniki mieszamy z mokrymi i dodajemy do nich także ostudzone masło z miodem. Zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na około 24 godziny.

  4. Po czasie, gdy ciasto odpowiednio "odpoczęło", rozwałkowujemy je na grubość około 4 - 5 mm, podsypując je delikatnie mąką. Wycinamy kształty za pomocą foremki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy partiami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 8 - 10 minut.

    * Jeżeli używamy bardzo małych foremek to czas pieczenia pierniczków skracamy o 1 - 2 minuty.

  5. Po ostygnięciu wkładamy je do metalowej puszki lub słoja z kawałkami suszonych jabłek i kory cynamonu (wtedy nabiorą jeszcze lepszego aromatu).

  6. Pierniczki możemy dowolnie udekorować. Ja swoje ozdobiłam lukrem i cukrową posypką.

  7. Aby pierniczki nabrały połysku, przed upieczeniem posmarujmy je roztrzepanym białkiem.

  8. Życzę smacznego!

  9. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń