Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniczki z dodatkiem drożdży. Można je zrobić na ostatnią chwilę, bo od razu są miękkie. Są też proste i szybkie w przygotowaniu.
Masło i miód podgrzać w rondelku, do rozpuszczenia składników.
Zostawić żeby przestygło. Następnie wkruszyć drożdże i wymieszać, żeby powstała jednolita masa.
Do miski wsypać mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika i sodę. Wymieszać.
Wlać masę miodowo maślaną i wbić jajka i żółtko.
Wymieszać mikserem z hakami.
Jak ciasto zacznie się kleić, przełożyć na stolnicę i zagnieść gładkie ciasto.
Można od razu zagniata na stolnicy, ale mikserem jest szybciej i łatwiej :)
Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować.
Wycinać pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 175 stopni, 8-10 minut.
Ściągać z blaszki po wystudzeniu, bo od razu po wyciągnięciu z piekarnika
są bardzo miękkie.
części pierników zrobiłam dziurki, żeby powiesić je na choince.
Dziurki zrobiłam rurką do napojów, kiedy pierniczki były jeszcze ciepłe.
Pierniczki przechowywać w puszce lub słoiku.
Część pierniczków polukrowałam, a część zostawiłam bez lukru,
żeby każdy był zadowolony :)
Pierniczki lukrowałam na drugi dzień.
Składniki na lukier, wymieszać w miseczce, żeby powstała gładka masa.
Ilość cukru, może być inna. Wszystko zależy, jak duże było jajko
i jak gęsty, chcecie mieć lukier.
Pierniczki na świąteczny stół z dojrzewającego ciasta. Chyba już czas je przy...
Odsłon: 3702
Przepis dnia
Rekomendacja do dzisiejszego przepisu: Zrób z podwójnej porcji! Nie mogłam si...
Odsłon: 11465
Pyszna i łatwa sałatka z cukini w zalewie z musztardą francuską idealna jako...
Odsłon: 197
Polędwiczki z indyka przygotujecie w kilka chwil. Duszone w śmietanowym sosi...
Odsłon: 37
Kruche, delikatne ciasteczka maślane. Żeby je wyczarować wystarczy masło, mą...
Odsłon: 419
Wśród wakacyjnych słoików jest też i taki tzn. sos chiński. Do słoików wkłada...
Odsłon: 106
Przepis dnia
Rekomendacja do dzisiejszego przepisu: Zrób z podwójnej porcji! Nie mogłam si...
Odsłon: 11465
Pyszna i łatwa sałatka z cukini w zalewie z musztardą francuską idealna jako...
Odsłon: 197
Polędwiczki z indyka przygotujecie w kilka chwil. Duszone w śmietanowym sosi...
Odsłon: 37
Kruche, delikatne ciasteczka maślane. Żeby je wyczarować wystarczy masło, mą...
Odsłon: 419
Wśród wakacyjnych słoików jest też i taki tzn. sos chiński. Do słoików wkłada...
Odsłon: 106
Składniki
Masło i miód podgrzać w rondelku, do rozpuszczenia składników. Zostawić żeby przestygło. Następnie wkruszyć drożdże i wymieszać, żeby powstała jednolita masa. Do miski wsypać mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika i sodę. Wymieszać. Wlać masę miodowo maślaną i wbić jajka i żółtko. Wymieszać mikserem z hakami. Jak ciasto zacznie się kleić, przełożyć na stolnicę i zagnieść gładkie ciasto. Można od razu zagniata na stolnicy, ale mikserem jest szybciej i łatwiej :)
Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować. Wycinać pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 175 stopni, 8-10 minut. Ściągać z blaszki po wystudzeniu, bo od razu po wyciągnięciu z piekarnika są bardzo miękkie. części pierników zrobiłam dziurki, żeby powiesić je na choince. Dziurki zrobiłam rurką do napojów, kiedy pierniczki były jeszcze ciepłe.
Pierniczki przechowywać w puszce lub słoiku. Część pierniczków polukrowałam, a część zostawiłam bez lukru, żeby każdy był zadowolony :) Pierniczki lukrowałam na drugi dzień. Składniki na lukier, wymieszać w miseczce, żeby powstała gładka masa. Ilość cukru, może być inna. Wszystko zależy, jak duże było jajko i jak gęsty, chcecie mieć lukier.
Przepisy Desery
Desery
Deser „Czarna jagoda”
Desery
Ciasto z patelni
Desery
Wafle z kajmakiem - błyskawiczny deser
Desery
MLECZNE CIASTO Z MALINAMI ( EKSPRESOWE )
Deser „Czarna jagoda”
Dzisiaj następny łatwy przepis na bardzo smaczny deser na zimno, do pucharków...
Odsłon: 26
Ciasto z patelni
Przepis na to ciasto podpatrzyłam na jednym z blogów. Zaciekawił mnie i po pr...
Odsłon: 591