Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 2904
Dodano: 13.12.2014
Odsłon: 2675
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Mąki wsypać do miseczki, dodać kakao. przyprawę do pierników, cynamon , sodę, wymieszać.
Masło rozpuścić w rondelku i ostudzić. Do maki wbić jajka dodać ostudzone mało i miód
Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić jednolite, gładkie ciasto.
Tak przygotowane ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać foremkami
dowolne kształty pierniczków.
W celu zrobienia dziurki do zawieszenia, wkuć wykałaczkę, a po upieczeniu wyjąć.
Dekorować lukrem i kolorowymi pisakami.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

EWAM45 14 grudnia 2014Zgłoś do usunięcia
Dziękuję za miłe słowa. Przyznam, ,że za lukrowaniem też nie przepadam , ale tradycji musi stać się za dość.1 Kto głosował? | Odpowiedz

marysia11082 14 grudnia 2014Zgłoś do usunięcia
Moje upieczone wczoraj jeszcze muszę polukrować/nie lubię tego robić/zazdroszczę pięknej dekoracji.Widać,że święta blisko.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 14 grudnia 2014Zgłoś do usunięcia
Patrząc na Twoje pierniczki czuje się już Święta :-). Pozdrawiam :-)0 Kto głosował? | Odpowiedz