Do góry

Desery Przepis na:

Piernik cytrynowy

Piernik cytrynowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 420 Ocena: 5694

Dodano:

Odsłon: 1829

Miękki, o cytrynowym posmaku, to rozkosz dla podniebienia. Serdecznie polecam na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia i nie tylko. Kto raz przygotuje ten piernik będzie często do niego wracał.

Składniki

  • 150 g masła
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego
  • 1/2 szkl. miodu
  • 1 przyprawa do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 3 jajka wiejskie (temeratura pokojowa)
  • 2 szkl. mąki pszennej (1 szkl=250 ml)
  • 1 płaska łyżka sody
  • Do przełożenia:
  • krem cytrynowy
  • Lukier:
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 szkl. cukru pudru
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Piernik cytrynowy

Przygotowanie

  1. Masło, cukier, miód, przyprawę do piernika i kakao rozpuścić w większym naczyniu na gazie. Następnie poczekać aż wystygnie. Przygotować w tym czasie keksówkę o wymiarach 11x30 cm i wyłożyć papierem do pieczenia.
    Do przestudzonej masy dodać żółtka, jogurt wymieszany z sodą i etapami wsypywać mąkę. Całość ubić mikserem. Do jednolitej już masy dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wmieszać łyżką. Tak przygotowaną masę przelać do keksówki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 45-50 minut. Sprawdzać patyczkiem.
    Po całkowitym wystudzeniu przełożyć kremem cytrynowym. Przepis podałam we wcześniejszym poście. Na wierzch lukier cytrynowy. Następnie piernik dać do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń