Do góry

Desery Przepis na:

Piernik dojrzewający zwany przez wielu staropolskim

Piernik dojrzewający zwany przez wielu staropolskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 146

Dodano:

Odsłon: 2084

W zeszłym roku dostałam od koleżanki przepis. Wtedy zrobiłam piernik po raz pierwszy. W tym roku nie wyobrażam sobie świąt bez piernika. Do świąt pozostał miesiąc - czas się zabrać za piernik!
Reklama
Reklama
Piernik dojrzewający zwany przez wielu staropolskim

Przygotowanie

  1. Smalec roztopić. Dodać miód, cukier. Doprowadzić prawie do wrzenia, ostudzić.

  2. Do miski wsypujemy kilogram mąki, dodajemy pół łyżeczki soli, trzy jajka, trzy łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczamy w 1/2 szklanki zimnego mleka. Dosypujemy przyprawę do piernika (ja kupuję gotową), dosypuję do tego trochę cynamonu bo lubię. Moja koleżanka dodaje jeszcze skórkę z pomarańczy.

    Patrząc na to zdjęcie widzicie 6 jajek (nic bardziej mylnego - ja robię z podwójnej porcji xD). Przepis podaję z pojedynczej porcji, bo tego piernika wychodzi dość sporo, ale cóż zrobić w święta trzeba się dzielić z rodziną.

  3. Przestygniętą masę (smalec, miód i cukier) dodajemy do mieszanki mąki i reszty składników. Dłonią wyrabiamy ciasto. Przelewamy go do glinianego naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na półkę (temperatura pokojowa). Teraz czekamy co najmniej trzy tygodnie, by móc upiec piernik.

    Za trzy tygodnie śledźcie mój profil, na którym będzie pokazane krok po kroku jak wygląda proces pieczenia u nas na wiejskiej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń