Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, ekspresowy piernik. Idealnie wilgotny i bardzo aromatyczny :)
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25661
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2639
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1300
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25661
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2639
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1300
Składniki
Mąkę, proszek, sodę, kakao i przyprawę do piernika przesiać. Jajka ubić do białości stopniowo dosypując cukier i cukier waniliowy. Do ubitych jajek (cały czas ubijając) dodawać mleko na przemian z mąką, aż do wyczerpania się składników. Pod koniec dodać miód, olej oraz powidła. Krótko zmiksować. Ciasto przelać do keksówki (30x10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Ciasto piec przez ok. 50-55 minut (dolna grzałka) w 180 stopniach, do suchego patyczka. Składniki polewy rozpuścić w rondelku, gotową polewą polać wystudzony piernik. Posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.