Do góry

Desery Przepis na:

Piernik najszybszy na świecie

Przepis dnia 2016-12-17
Piernik najszybszy na świecie

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 9327

Dodano:

Odsłon: 27778

Taki jest właśnie, błyskawiczny. Poza tym to rasowy świąteczny piernik, który podczas pieczenia pachnie bosko w całym domu, nic, tylko działać :)

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajo (M)
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 0,5 szklanki cukru (można użyć brązowego)
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 0,5 szklanki zimnej wody
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao
  • 0,5 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • 1,5 garści bakalii (orzechy, rodzynki, żurawina)
  • polewa czekoladowa
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Piernik najszybszy na świecie

Przygotowanie

  1. Do miski wrzucić wszystkie składniki oprócz bakalii, zmiksować na najszybszych obrotach, do połączenia składników.

    Potem wrzucić bakalie, wymieszać łyżką.

    Prostokątną foremkę o wymiarach 30x10 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką, wylać ciasto, wyrównać powierzchnię.
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć ciasto piec około 50 - 55 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
    Po ostudzeniu polać polewą czekoladową, smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń