Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
żeby tradycji stało się zadość piernikowy wpis jak co roku zaczynam słowami iż pierników, ani wszelkiej maści pierniczków nie lubię lecz piekę i w całości rozdaję. Jak to piernik można z powodzeniem upiec go 4-5 dni wcześniej. Przepis na dużą blachę 26x35cm
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1298
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 121
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 53
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1298
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 121
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 53
Składniki
W garnku rozpuścić miód, cukier, smalec, czekoladę, ogrzewać do połączenia się składników, nie gotować. Przestudzić, dodać kawę zbożową, kakao, przyprawy, sól, wymieszać. Maślankę przelać do większego naczynia dodać sodę i dokładnie rozmieszać. Wlać do ciasta, dodać jajka, wsypać przesianą mąkę i bardzo dokładnie wymieszać. Przygotowane ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w chłodzie na dobę.
Następnego dnia ciasto podzielić na 4 części, każdą z nich rozwałkować na cienki placek ok. 0,5 cm nakłuć widelcem. Piec placki ok. 15 minut.
Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, a pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy, ponownie zagotowujemy, aż masa zgęstnieje; studzimy. W misce miksujemy miękkie masło, dodajemy partiami kaszę mannę cały czas miksując.
Wystudzone placki przekładamy gorącymi powidłami śliwkowymi i kremem obciążamy deseczką i odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na kilka dni…