Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik pięknie wyrasta jest niezwykle pachnący i baaaaardzo smaczny, tylko przygotowanie trwa o wiele za długo.Ale z tej porcji wychodzi 2 duże pięknie pachnące ciasta.
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1313
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36676
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3882
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 577
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 3012
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1313
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36676
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3882
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 577
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 3012
Składniki
Miód, cukier i tłuszcz podgrzewam stale mieszając, aż składniki się połączą. Studzę i dodaję mąkę, jajka, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku oraz przyprawy. Dodaje posiekane bakalie, wymieszam i naczynie przykrywam plastykową folią i odstawiam na minimum 3 tygodnie w chłodne miejsce.
NIE DO LODÓWKI Blachę do pieczenia wykładam papierem, przekładam ciasto na wysokość 5 cm i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C-200'C na 45 min.
Po upieczeniu studzę, zawijam ciasto w ściereczkę i odstawiam na ok 10 dni, aż zmięknie. Później piernik należy przekroić na 2 lub 3 warstwy i posmarować powidłami lub masą, a wierzch polać polewą.