Do góry

Desery Przepis na:

Piernik staropolski dojrzewający

Piernik staropolski dojrzewający

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2637

Dodano:

Odsłon: 10591

Piernik pięknie wyrasta jest niezwykle pachnący i baaaaardzo smaczny, tylko przygotowanie trwa o wiele za długo.Ale z tej porcji wychodzi 2 duże pięknie pachnące ciasta.

Składniki

  • 1/2 litra miodu
  • 2 niepełne szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny lub smalcu
  • 1 kg i 1 szklanka mąki tortowej
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • Przyprawy
  • po 2 płaskie łyżeczki cynamony i imbiru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki goździków
  • 1 czubata łyżka kakao
  • Bakalie:
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
  • 1/2 szklanki rodzynek
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Miód, cukier i tłuszcz podgrzewam stale mieszając, aż składniki się połączą. Studzę i dodaję mąkę, jajka, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku oraz przyprawy. Dodaje posiekane bakalie, wymieszam i naczynie przykrywam plastykową folią i odstawiam na minimum 3 tygodnie w chłodne miejsce.

  2. NIE DO LODÓWKI
    Blachę do pieczenia wykładam papierem, przekładam ciasto na wysokość 5 cm i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C-200'C na 45 min.

  3. Po upieczeniu studzę, zawijam ciasto w ściereczkę i odstawiam na ok 10 dni, aż zmięknie.
    Później piernik należy przekroić na 2 lub 3 warstwy i posmarować powidłami lub masą, a wierzch polać polewą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kasiulkaxi 09 listopada 2015 ciasto nie musi leżakować w lodówce? po upieczeniu nie da się jeść od razu? musi odleżeć te 10 dni?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń