Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedostatni etap właśnie przed nami. Najpóźniej do 21 ciasto trzeba przełożyć, aby zmiękło. Do tego potrzebna będzie masa orzechowa i powidła śliwkowe.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11063
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3449
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1165
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4174
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 353
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11063
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3449
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1165
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4174
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 353
Składniki
Do rondla dajemy masło, śmietankę i cukier, a następnie dokładnie rozpuszczamy na małym ogniu (musimy pilnować, aby masło się nie przypaliło). Wrzucamy orzechy i masę studzimy do momentu, aż będzie zwarta, ale plastyczna. Na końcu dolewamy alkohol i mieszamy.
Ja moje piernikowe ciasta przekroiłam jeszcze na pół. W ten sposób po przełożeniu otrzymałam dwa spore placki, które podzielę jeszcze na 2 części tak, aby wyszły piernikowe bloki. Nie jest to konieczne, ale ja zdecydowanie wolę wyrównany smak ciasta i masy, nie przepadam za tzw. suchymi plackami. Wybór przełożenia należy do Was :)
Na spód wykładamy słoik powideł, przykrywamy ciastem, wykładamy masę orzechową i przykrywamy ostatnim plackiem. Wierzch lekko smarujemy powidłami.
Piernik w takiej postaci wędruje do lodówki dokładnie do 23 grudnia.