Do góry

Desery Przepis na:

Piernik staropolski dojrzewający - przekładanie

Piernik staropolski dojrzewający - przekładanie

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 4251

Dodano:

Odsłon: 273

Przedostatni etap właśnie przed nami. Najpóźniej do 21 ciasto trzeba przełożyć, aby zmiękło. Do tego potrzebna będzie masa orzechowa i powidła śliwkowe.

Składniki

  • 300 g masła 82% tłuszczu
  • 400 g orzechów zmielonych (mogą być mieszane)
  • 350 g cukru
  • 5 łyżek śmietany 30%
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 łyżka rumu
  • 2 słoiki powideł śliwkowych
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Piernik staropolski dojrzewający - przekładanie

Przygotowanie

  1. Do rondla dajemy masło, śmietankę i cukier, a następnie dokładnie rozpuszczamy na małym ogniu (musimy pilnować, aby masło się nie przypaliło). Wrzucamy orzechy i masę studzimy do momentu, aż będzie zwarta, ale plastyczna. Na końcu dolewamy alkohol i mieszamy.

  2. Ja moje piernikowe ciasta przekroiłam jeszcze na pół. W ten sposób po przełożeniu otrzymałam dwa spore placki, które podzielę jeszcze na 2 części tak, aby wyszły piernikowe bloki. Nie jest to konieczne, ale ja zdecydowanie wolę wyrównany smak ciasta i masy, nie przepadam za tzw. suchymi plackami. Wybór przełożenia należy do Was :)

  3. Na spód wykładamy słoik powideł, przykrywamy ciastem, wykładamy masę orzechową i przykrywamy ostatnim plackiem. Wierzch lekko smarujemy powidłami.

  4. Piernik w takiej postaci wędruje do lodówki dokładnie do 23 grudnia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń