Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapach przypraw korzennych jaki ulatnia się podczas pieczenia piernika, zapowiada nam cudowny czas jakie są Święta Bożego Narodzenia. Jest wyjątkowy w smaku, na pewno każdy sobie poradzi z tym przepisem. Zapraszam też do obejrzenia filmu na Youtube.
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1313
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36675
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3882
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 577
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 3012
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1313
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36675
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3882
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 577
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 3012
Składniki
Masło rozpuścic ,dodać cukier i miod, wszystko to mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do kompletnego ostudzenia.
do miski wsypać mąkę dodać nasze przyprawy korzenne oraz szczyptę soli, wbić jajka, sodę rozpuścić w mleku ,wlać do naszego ciasta. Wszystko to dobrze wyrobić ręką dodać ostudzoną masę z miodu i cukru . Po połączeniu się składników dodać na sam koniec pokrojone orzechy, wyrobic dobrze ręką. Przykryć ścierką i wstawić do lodówki lub do chłodnego miejsca na 2 tygodnie.
po 2 tygodniach ciasto wyłozyc na stolnicę podsypaną mąka. Zarobic ciasto podzielic na 3 rowne części i upiec 3 jednakowe placki piernikowe. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 40 minut.
Po ostudzeniu placków przekładamy naszym powidłem śliwkowym na wierzch kładziemy deskę i jakiś obciążnik. Odstawiamy na 4 godziny. Po tym czasie ze składników na polewę czekoladową robimy polewę. Do pojemnika wrzucamy nasze masło ,stawiamy na ogień, jak masło się rozpuści dodajemy cukier i kakao, mieszamy i dodajemy mleko. Wszystko to robimy na średnim ogniu. Przygotowaną polewą polewamy nasz piernik i dekorujemy płatkami migdałów.
Tak przygotowany piernik możemy serwować gościom.Zapraszam serdecznie do obejrzenia filmu na moim kanale na Youtube Mangiare u Ewki. Życzę wszystkim widzom udanych wypieków. Weseołych świąt 2021 !