Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ten piernik dostałam od mojej matki chrzestnej i jest dla mnie najlepszy. Robię go od lat i jest sprawdzony, także polecam. Porcja na jedną dużą keksówkę , ja na takiej robię(40cmx14cm), lub na dwie małe. Można go zamrozić i nic nie straci na smaku, a wręcz przeciwnie, będzie wilgotny i pyszny. Jeśli kogoś przeraża ilość przypraw, to zapewniam, że dzięki temu jest bardzo aromatyczny. Goździki należy wcześniej zmielić, można dodać ich mniej jeśli ktoś nie lubi.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 16043
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4861
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 16043
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4861
Składniki
Zaczynamy od zrobienia karmelu. Cukier wrzucić na patelnię i stopić, ostrożnie dodać wodę i dalej podgrzewać do rozpuszczenia. Karmel połączyć z miodem, margaryną, przyprawą i goździkami, wszystko zagotować i wystudzić. Potem wbijać całe jajka, dodać mąkę i sodę, zmiksować. Ciasto ma być gęste. Głęboki talerz bakalii oprószyć mąką i dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Piec około godziny w 180 stopniach. Po ostudzeniu polać polewą lub udekorować według uznania. SMACZNEGO!!!