Do góry

Desery Przepis na:

Piernik z mieloną pomarańczą

Przepis dnia 2019-12-22
Piernik z mieloną pomarańczą

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 246

Dodano:

Odsłon: 1612

Piernik z mieloną całą pomarańczą. Miękki, wilgotny, ładnie utrzymuje świeżość. Ma przyjemny pomarańczowy smak, bez posmaku goryczki ze skórki pomarańczy. Bardzo intensywnie pachnie podczas pieczenia.

Składniki

  • 50 g masła
  • 1 duże jajko
  • 200 g cukru
  • 100 g miodu
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 pomarańcza (po zmieleniu ok. 3/4 szkl.)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Piernik z mieloną pomarańczą

Przygotowanie

  1. Pomarańczę dobrze umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, gotować ok. 15 minut. Odlać wodę, zalać nową wodą, doprowadzić do wrzenia, odstawić do wystudzenia w wodzie. Pokroić ze skórką na kawałki, zmiksować blenderem.

  2. Do miski wyłożyć zmieloną pomarańczę, miękkie masło, dodać jajko, cukier, płynny miód, sodę, przyprawę do piernika i mąkę. Zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do keksówki, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 45-50 minut.

  3. Ostudzić, polać rozpuszczoną czekoladą, posypać skórką pomarańczową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń