Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe pierniki ozdobione lukrem, pachnące świętami, kto jeszcze nie zrobił, zachęcam do wypróbowania przepisu, warto upiec takie ciastka.
Pysznie i zdrowo - kolorowa sałatka z kuskusem perłowym. Bardzo sycąca i konk...
Odsłon: 22
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 50
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 1858
Pysznie i zdrowo - kolorowa sałatka z kuskusem perłowym. Bardzo sycąca i konk...
Odsłon: 22
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 50
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 1858
Składniki
Masło, miód i cukier rozpuszczamy, studzimy. Mąkę z sodą przesiewamy na stolnicę, robimy dołek i wlewamy do niej roztopiony miód z masłem, dodajemy przyprawę do piernika, 2 jajka i jedno żółtko (jedno białko zostawiamy do lukru), . Zagniatamy ciasto i dokładnie wyrabiamy . Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy odrobinę mleka lub wody. Ciasto wałkujemy na grubość ok 5 mm, foremkami wycinamy ciastka. Słomką do napojów lub patyczkiem robimy dziurki potrzebne do zawieszenia na choince.. Pieczemy w piekarniku ok. 20 minut w temp. 180 stopni c. Po ostudzeniu dekorujemy lukrem. LUKIER: miksujemy białko jaja kurzego z 15 dag cukru pudru i kilkoma kroplami soku z cytryny. Przekładamy lukier do rękawa cukierniczego lub tytki z papieru z malutkim otworem i wyciskamy wzorki na ciastkach.