Desery Przepis na:
Pierniki świąteczne z lukrem


Przepisów i artykułów: 95 Ocena: 1066
Dodano: 18.12.2017
Odsłon: 5698
Składniki
- Mąka pszenna 1/2 kg
- Jajko 3 szt
- Miód pszczeli 6 łyżek
- Cukier 15 dag
- Masło 20 dag
- Soda 2 łyżeczki
- Przyprawa do piernika lub kakao i cynamon
- LUKIER: 1 białko, cukier puder, sok z cytryny
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Masło, miód i cukier rozpuszczamy, studzimy.
Mąkę z sodą przesiewamy na stolnicę, robimy dołek i wlewamy do niej roztopiony miód z masłem, dodajemy przyprawę do piernika, 2 jajka i jedno żółtko (jedno białko zostawiamy do lukru), . Zagniatamy ciasto i dokładnie wyrabiamy .
Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy odrobinę mleka lub wody.
Ciasto wałkujemy na grubość ok 5 mm, foremkami wycinamy ciastka. Słomką do napojów lub patyczkiem robimy dziurki potrzebne do zawieszenia na choince..
Pieczemy w piekarniku ok. 20 minut w temp. 180 stopni c.
Po ostudzeniu dekorujemy lukrem.
LUKIER: miksujemy białko jaja kurzego z 15 dag cukru pudru i kilkoma kroplami soku z cytryny.
Przekładamy lukier do rękawa cukierniczego lub tytki z papieru z malutkim otworem i wyciskamy wzorki na ciastkach.
Komentarze do przepisu (6)

gogonek 10 grudniaZgłoś do usunięcia
Upiekłam już wszystkie, ale 20 minut pieczenia to z pewnością za dużo.0 Kto głosował? | Odpowiedz

gogonek 10 grudniaZgłoś do usunięcia
Właśnie się pieką.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 18 grudnia 2017Zgłoś do usunięcia
Piękne :)))))))))))1 Kto głosował? | Odpowiedz

grazka950 18 grudnia 2017Zgłoś do usunięcia
chochlik pożarł mi literkę :) miało być ciastka :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

grazka950 18 grudnia 2017Zgłoś do usunięcia
śliczne te ciasta,gratuluję cierpliwości w ozdabianiu:) mam pytanko: czy ten lukier na pewno jest z żółtka? Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz