Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe pierniki ozdobione lukrem, pachnące świętami, kto jeszcze nie zrobił, zachęcam do wypróbowania przepisu, warto upiec takie ciastka.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 35
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 121
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 704
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 81
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 35
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 121
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 704
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 81
Składniki
Masło, miód i cukier rozpuszczamy, studzimy. Mąkę z sodą przesiewamy na stolnicę, robimy dołek i wlewamy do niej roztopiony miód z masłem, dodajemy przyprawę do piernika, 2 jajka i jedno żółtko (jedno białko zostawiamy do lukru), . Zagniatamy ciasto i dokładnie wyrabiamy . Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy odrobinę mleka lub wody. Ciasto wałkujemy na grubość ok 5 mm, foremkami wycinamy ciastka. Słomką do napojów lub patyczkiem robimy dziurki potrzebne do zawieszenia na choince.. Pieczemy w piekarniku ok. 20 minut w temp. 180 stopni c. Po ostudzeniu dekorujemy lukrem. LUKIER: miksujemy białko jaja kurzego z 15 dag cukru pudru i kilkoma kroplami soku z cytryny. Przekładamy lukier do rękawa cukierniczego lub tytki z papieru z malutkim otworem i wyciskamy wzorki na ciastkach.