Do góry

Desery Przepis na:

Piernikowa rolada z pomarańczą

Piernikowa rolada z pomarańczą

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4996

Dodano:

Odsłon: 1049

Pyszna piernikowa rolada z dodatkiem soczystych cząstek pomarańczy to połączenie doskonałe. Bardzo posmakowała mojemu mężowi :) Polecam na szybki weekendowy deser :)

Składniki

  • Biszkopt: 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem: 250 g serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 1 duża pomarańcza
  • Polewa: 100 g białej czekolady
  • 3 łyżki mleka
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Piernikowa rolada z pomarańczą

Przygotowanie

  1. 1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem, kakao i przyprawą do piernika miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki z piekarnika o wymiarach 30 x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 12 min. Upieczony biszkopt przykrywamy czystą ściereczką posypaną cukrem pudrem, odwracamy do góry nogami, ściągamy papier do pieczenia i razem ze ściereczką zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Tak przygotowaną roladę odstawiamy do ostudzenia.

  2. 2. Krem: Pomarańczę sparzamy wrzątkiem, ścieramy na tarce skórkę a następnie dzielimy na cząstki i z każdej ściągamy białą błonkę. Czekoladę roztapiamy na parze i odstawiamy do ostygnięcia, następnie delikatnie miksujemy z serkiem mascarpone w temperaturze pokojowej. Dodajemy skórkę startą z pomarańczy i mieszamy delikatnie, ale krótko, najlepiej szpatułką (mieszanie mikserem spowodowało że krem się zważył).

  3. 3. Ostudzoną roladę delikatnie rozwijamy i smarujemy kremem. Na kremie układamy cząstki pomarańczy i ponownie zawijamy w roladę, którą zawijamy w ściereczkę i wkładamy do lodówki.

  4. 4. Polewa: Czekoladę roztapiamy na parze i mieszamy dokładnie z mlekiem. Gotową polewą polewamy polewą i dowolnie dekorujemy. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

catha 02 stycznia 2018 No nie wiem czy rolada jest szybkim deserem, bo jeszcze nigdy mi się nie udała :) ale ta wygląda po prostu przecudnie! Podziwiam. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń