Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chciałam dzisiaj podzielić się z Wami moim przepisem na świąteczne ciasteczka piernikowe. Pierniczki pyszne, mięciutkie których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki są ozdobą świątecznego stołu.
miska, garnek, folia spożywcza, wałek, foremki do wykrawania ciasteczek, papier do pieczenia,
Białkowy chlebek proteinowy to wypiek, który łączy znakomity smak i wartości...
Odsłon: 4
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 21
Białkowy chlebek proteinowy to wypiek, który łączy znakomity smak i wartości...
Odsłon: 4
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 21
Składniki
Pierniczki gotowe .
Miód z masłem i cukrem rozpuszczamy w garnku a następnie studzimy. Mąkę wsypujemy do miski dodajemy kakao, przyprawę do piernika, odrobinę cynamonu, sodę, proszek do pieczenia, jajka i na koniec wystudzony miód. Ugniatamy ciasto dokładnie je wyrabiając. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i rozwałkujemy na grubość 3 - 5 mm. Foremkami o różnych kształtach wycinamy pierniczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 10 - 15 minut. Upieczone i wystudzone pierniczki lukrujemy i dekorujemy według uznania. Pierniczki wkładamy do szczelnie zamkniętego pudełeczka. Lukier; Białka ubić, cieniutkim strumykiem wlewać sok z cytryny, ciągle ubijając dodawać cukier puder. Rada; Do pudełeczka można włożyć skórkę z jabłka, wtedy pierniczki utrzymują wilgotność i super miękkość.
Ciasteczka do zawieszenia na choinkę.