Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chciałam dzisiaj podzielić się z Wami moim przepisem na świąteczne ciasteczka piernikowe. Pierniczki pyszne, mięciutkie których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki są ozdobą świątecznego stołu.
miska, garnek, folia spożywcza, wałek, foremki do wykrawania ciasteczek, papier do pieczenia,
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10999
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6309
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5401
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13270
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5029
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10999
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6309
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5401
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13270
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5029
Składniki
Pierniczki gotowe .
Miód z masłem i cukrem rozpuszczamy w garnku a następnie studzimy. Mąkę wsypujemy do miski dodajemy kakao, przyprawę do piernika, odrobinę cynamonu, sodę, proszek do pieczenia, jajka i na koniec wystudzony miód. Ugniatamy ciasto dokładnie je wyrabiając. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i rozwałkujemy na grubość 3 - 5 mm. Foremkami o różnych kształtach wycinamy pierniczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 10 - 15 minut. Upieczone i wystudzone pierniczki lukrujemy i dekorujemy według uznania. Pierniczki wkładamy do szczelnie zamkniętego pudełeczka. Lukier; Białka ubić, cieniutkim strumykiem wlewać sok z cytryny, ciągle ubijając dodawać cukier puder. Rada; Do pudełeczka można włożyć skórkę z jabłka, wtedy pierniczki utrzymują wilgotność i super miękkość.
Ciasteczka do zawieszenia na choinkę.