Do góry

Desery Przepis na:

Piernikowe ludki

Piernikowe ludki

Autor:

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 1089

Dodano:

Odsłon: 1942

Więcej na blogu

Składniki

  • mąka, 1 kg
  • jajka, 3
  • Miód, 25 dag
  • cukier, 25 dag
  • margaryna, 1 kostka
  • soda oczyszczona, 2 łyżeczki
  • kakao, 1 łyżka
  • smalec, 1 plaster
  • przyprawa korzenna, 1 opakowanie
> 6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Piernikowe ludki

Przygotowanie

  1. Miód, cukier, margarynę, przyprawy i smalec roztopić w garnku, tak aby uzyskać jednolitą masę. Całość zostawić do ostygnięcia. Jajka ubić, następnie połączyć z mąką i sodą oczyszczona, rozpuszczoną w jednej łyżeczce wody. Całość wymieszać i połączyć z płynną, ostygniętą masą. Z rozwałkowanego, podsypanego mąką ciasta wycinać pierniczki na grubość około 3 mm. Piec w temperaturze 180ºC przez 8-10 minut.

  2. Miód, cukier, margarynę, przyprawy i smalec roztopić w garnku, tak aby uzyskać jednolitą masę. Całość zostawić do ostygnięcia.

  3. Jajka ubić, następnie połączyć z mąką i sodą oczyszczona, rozpuszczoną w jednej łyżeczce wody. Całość wymieszać i połączyć z płynną, ostygniętą masą.

  4. Z rozwałkowanego, podsypanego mąką ciasta wycinać pierniczki na grubość około 3 mm. Piec w temperaturze 180ºC przez 8-10 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń