Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dekoracyjne piernikowe choinki. Są jadalne, ale mogą być ozdobą świątecznego stołu.
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 496
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 944
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 230
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 496
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 944
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 230
Składniki
Przygotować specjalne foremki gwiazdek, różnej wielkości.
Masło roztopić z cukrem i ostudzić. Jajka rozkłócić. Mąkę z sodą,proszkiem i kakao przesiać. Dodać przyprawy i rozmieszać.
Dodać miód, jajka,śmietanę i mieszać dolewając masło. Trochę zagnieść w misce.
Przełożyć na stolnicę i dokładnie zagnieść. Podzielić na części. Ciasto zafoliować i schłodzić trochę w lodówce.
Na stolnicy ułożyć dwie podpórki 3 mm. pod wałek, żeby pierniczki miały jednakową wysokość.Brać porcjami ciasto, wałkować i wykrawać.
Układać na wysmarowanej blaszce, albo wyścielanej z papierem do pieczenia.
Piec ok.10 min. te najmniejsze i drugie z kolejki. Następne 3 rozmiar i 4 piec o 1 min.dłużej itd. Sukcesywnie podwyższać temperaturę, bo pierniczki będą coraz większe. Ważne żeby jeden rozmiar pierniczków układać w jednej blaszce. Po upieczeniu zsunąć na inną blaszkę, żeby wystudzić.
Choinki poskładać od największego pierniczka do najmniejszego.
lukier-Przesiać cukier puder, dodać kilka kropli soku z cytryny i stopniowo gorącej wody. Mieszać na lejącą papkę.Szczyptę farbki w proszku, rozmieszać z odrobiną wody i zafarbować lukier.
Lukier przelać do woreczka cukierniczego z minimalne odciętą końcówką. Malować rogi pierniczków i od razu dekorować posypką bo lukier szybko zastyga.
Składać choinki od największego pierniczka. W środek wycisnąć duży kleks tego lukru i przykryć następnym mniejszym pierniczkiem. Rogi muszą pokrywać się na przemiennie.
Choinki udekorowane.