Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pijana śliwka bez pieczenia to o wiele prostsza w wykonaniu alternatywa klasycznego i mocno nasączonego rumem ciasta. Pijane śliwki są zatopione w śmietankowym kremie, a dodatkowej słodyczy dodaje kakao.
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1276
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 254
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 36
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1276
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 254
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 36
Składniki
Dzień wcześniej śliwki przełóż do miski i zalej rumem. Pozostaw przynajmniej na 12 godzin.
Przygotuj spód. Herbatniki pokrusz drobno, pozostawiając nieco większych fragmentów. Śliwki także drobno pokrój nożem lub robotem kuchennym. Masło rozpuść i ostudź. Wymieszaj okruchy z masłem, aż masa zacznie się ze sobą zlepiać. Tortownicę o średni 20 cm wylep uzyskaną w ten sposób kruszonką, mocno dociskając ją do dna za pomocą szklanki. Wstaw całość do lodówki na ok. 2 godziny aż spód stwardnieje.
Przygotuj warstwę śliwkową. Około połowę śliwek wyłów z rumu i rozłóż na zastygłym już spodzie. Lekko je odciśnij z nadmiaru alkoholu. Drugą połowę śliwek także odciśnij i pokrój je na drobne kawałki.
W misce utrzyj masło na puch. Dodawaj po łyżce mascarpone, cały czas ubijając. Pod koniec dodaj pokrojone śliwki. Rozłóż krem na spodzie ze śliwkami. Ciasto wstaw do lodówki na ok. 4 godziny. Pijaną śliwkę bez pieczenia posyp kakao tuż przed podaniem i udekoruj połówkami świeżych śliwek.