Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pijana śliwka bez pieczenia to o wiele prostsza w wykonaniu alternatywa klasycznego i mocno nasączonego rumem ciasta. Pijane śliwki są zatopione w śmietankowym kremie, a dodatkowej słodyczy dodaje kakao.
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 442
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 126
Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...
Odsłon: 5511
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1103
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 437
Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...
Odsłon: 1199
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 442
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 126
Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...
Odsłon: 5511
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1103
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 437
Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...
Odsłon: 1199
Składniki
Dzień wcześniej śliwki przełóż do miski i zalej rumem. Pozostaw przynajmniej na 12 godzin.
Przygotuj spód. Herbatniki pokrusz drobno, pozostawiając nieco większych fragmentów. Śliwki także drobno pokrój nożem lub robotem kuchennym. Masło rozpuść i ostudź. Wymieszaj okruchy z masłem, aż masa zacznie się ze sobą zlepiać. Tortownicę o średni 20 cm wylep uzyskaną w ten sposób kruszonką, mocno dociskając ją do dna za pomocą szklanki. Wstaw całość do lodówki na ok. 2 godziny aż spód stwardnieje.
Przygotuj warstwę śliwkową. Około połowę śliwek wyłów z rumu i rozłóż na zastygłym już spodzie. Lekko je odciśnij z nadmiaru alkoholu. Drugą połowę śliwek także odciśnij i pokrój je na drobne kawałki.
W misce utrzyj masło na puch. Dodawaj po łyżce mascarpone, cały czas ubijając. Pod koniec dodaj pokrojone śliwki. Rozłóż krem na spodzie ze śliwkami. Ciasto wstaw do lodówki na ok. 4 godziny. Pijaną śliwkę bez pieczenia posyp kakao tuż przed podaniem i udekoruj połówkami świeżych śliwek.