Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pijana śliwka bez pieczenia to o wiele prostsza w wykonaniu alternatywa klasycznego i mocno nasączonego rumem ciasta. Pijane śliwki są zatopione w śmietankowym kremie, a dodatkowej słodyczy dodaje kakao.
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 6740
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 957
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 6740
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 957
Składniki
Dzień wcześniej śliwki przełóż do miski i zalej rumem. Pozostaw przynajmniej na 12 godzin.
Przygotuj spód. Herbatniki pokrusz drobno, pozostawiając nieco większych fragmentów. Śliwki także drobno pokrój nożem lub robotem kuchennym. Masło rozpuść i ostudź. Wymieszaj okruchy z masłem, aż masa zacznie się ze sobą zlepiać. Tortownicę o średni 20 cm wylep uzyskaną w ten sposób kruszonką, mocno dociskając ją do dna za pomocą szklanki. Wstaw całość do lodówki na ok. 2 godziny aż spód stwardnieje.
Przygotuj warstwę śliwkową. Około połowę śliwek wyłów z rumu i rozłóż na zastygłym już spodzie. Lekko je odciśnij z nadmiaru alkoholu. Drugą połowę śliwek także odciśnij i pokrój je na drobne kawałki.
W misce utrzyj masło na puch. Dodawaj po łyżce mascarpone, cały czas ubijając. Pod koniec dodaj pokrojone śliwki. Rozłóż krem na spodzie ze śliwkami. Ciasto wstaw do lodówki na ok. 4 godziny. Pijaną śliwkę bez pieczenia posyp kakao tuż przed podaniem i udekoruj połówkami świeżych śliwek.