Do góry

Desery Przepis na:

Pijany murzynek z kremem budyniowym i śliwkami suszonymi

Przepis dnia 2020-03-10
Pijany murzynek z kremem budyniowym i śliwkami suszonymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 132 Ocena: 954

Dodano:

Odsłon: 8100

Przepis na to ciasto zaczerpnęłam od mojej idolki w pieczeniu ciast - Siostry Anastazji :-) Ciasta z Jej przepisów zawsze smakują znakomicie.

Składniki

  • Składniki na biszkopt (forma 26x35):
  • 9 jajek
  • 1 szklanka cukru (pojemność 250 ml)
  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kakao ciemne wg uznania
  • Składniki na masę budyniową:
  • 500 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • cukier do smaku
  • 200 g masła
  • 200 g śliwek suszonych
  • 100 ml alkoholu (wódka lub rum)
  • Składniki na polewę:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 130 g masła
  • 120 ml gęstej śmietany
  • 1 galaretka o dowolnym smaku
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pijany murzynek z kremem budyniowym i śliwkami suszonymi

Przygotowanie

  1. Przygotowanie biszkoptu:

    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić, stopniowo dodając cukier i żółtka. Na koniec delikatnie wmieszać mąkę z kakao. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 30-40 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odwrócić formę i rzucić biszkoptem o blat z wysokości ok. 40-50 cm. Włożyć biszkopt do formy i czynność powtórzyć. Biszkopt studzić w formie.

  2. Przygotowanie masy budyniowej:

    Śliwki suszone pokroić na kawałki i zalać alkoholem, zostawić na min. 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Następnie przełożyć na sitko i odsączyć. Pozostały alkohol rozcieńczyć wodą - będzie do nasączania biszkoptu. Budynie ugotować w 500 ml mleka, dodać cukier do smaku i wystudzić. Masło utrzeć na pianę i stopniowo dodawać letni budyń. Do kremu wmieszać wymoczone śliwki. Masę podzielić na dwie części.

  3. Przygotowanie polewy:

    Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Czekoladę i masło rozpuścić w miseczce położonej na garnku z gotującą się wodą. Na koniec dodać śmietaną i tężejącą galaretkę. Wszystko dobrze wymieszać i wystudzić.

  4. Przygotowanie ciasta:

    Biszkopt przekroić wzdłuż na trzy części. Dolną część nasączyć alkoholem ze śliwek i rozsmarować kremem budyniowym. Nałożyć drugi biszkopt i czynność powtórzyć. Ostatnią górną część ciasta również nasączyć i wylać na nią lekko tężejącą polewę czekoladową. Włożyć ciasto do lodówki na ok. 2 godziny.

    Na górę ciasta można zetrzeć białą czekoladę.


    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń