Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pistacjowe gniazdka to przysmak inspirowany kuchnią turecką, pełną smaków, aromatów i słodyczy. Kruche z zewnątrz i lekko ciągnące się wewnątrz ciasto skrywa chrupiące pistacje polane dużą ilością syropu cukrowego. Ten deser skradnie serca wszystkich domowników oraz twoich gości. Co zaskakujące, przyrządza się je niezwykle szybko i prosto. Wystarczy zaledwie 30 minut i kilka składników. Jeśli nie masz pistacji, możesz też wykorzystać migdały lub orzechy.
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 49
Proste do wykonania ciasto, z efektem „wow” ;)
Odsłon: 255
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 261
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 49
Proste do wykonania ciasto, z efektem „wow” ;)
Odsłon: 255
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 261
Składniki
Masło rozpuść i ostudź.
Pistacje grubo posiekaj. Wymieszaj je z cukrem pudrem i odstaw.
Przygotuj syrop cukrowy, mieszając w garnuszku wodę, cukier i sok z cytryny. Podgrzej lekko do całkowitego połączenia składników. Ostudź.
Formę na muffinki posmaruj cienko masłem i wyłóż do wewnątrz porcję ciasta kataifi, wyścielając wnętrze. Dotnij, by nie wystawało ponad brzegi. Do środka włóż pistacje i posmaruj grubą warstwą roztopionego masła.
Jeśli nie masz ciasta kataifi, możesz użyć filo. Przed wyścieleniem ostrym nożem bardzo cienko je pokrój na paski i użyj ich w podobny sposób.
Wstaw całość do piekarnika nagrzanego na 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 25 minut.
Wyjmij z pieca i od razu polej pistacjowe gniazdka dużą ilością syropu cukrowego. Pozostaw do ostudzenia.
Deser podawaj po zastygnięciu, najlepiej z dodatkiem czarnej kawy.