Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Magdalenki to małe ciasteczka wywodzące się z Francji. W tej wersji z pistacjami są genialnie dodatkiem do kawy lub herbaty. Najlepsze są na świeżo i smakują cudownie nawet bez dodatku czekolady (na wypadek, gdyby ktoś miał ochotę pominąć ostatni krok przygotowań).
Łosoś teriyaki to danie dedykowane osobom uwielbiającym orientalną kuchnię lu...
Odsłon: 6049
Każdego roku robię konserwy wakacyjne. Takie domowe są najlepsze. Wypływają...
Odsłon: 235
Łosoś teriyaki to danie dedykowane osobom uwielbiającym orientalną kuchnię lu...
Odsłon: 6049
Każdego roku robię konserwy wakacyjne. Takie domowe są najlepsze. Wypływają...
Odsłon: 235
Składniki
Pistacje prażymy na suchej patelni aż lekko się zarumienią i zaczną pachnieć. Kiedy wystygną dzielimy je na pół – 25 gram rozdrabniamy w blenderze na „mąkę”, a pozostałe 25 g grubo siekamy.
Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia (przy dodawaniu do ciasta powinno mieć temperaturę około 40-45 stopni).
W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem przez kilka minut aż cukier całkiem się roztopi, a masa będzie lekko napowietrzona. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę pszenną, rozdrobnione pistacje i proszek do pieczenia. Mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy masło i dalej mieszamy. Kiedy wszystkie składniki się połączą ciasto odstawiamy do lodówki w szczelnym pojemniku na minimum 1 godzinę, a idealnie na całą noc.
Jeśli mamy silikonową formę na magdalenki smarujemy każdą muszelkę masłem. W formach metalowych po posmarowaniu masłem dodatkowo posypujemy formę odrobiną mąki, aby zapobiec przywieraniu ciasta.
Schłodzonym ciastem wypełniamy zagłębienia w formie – powinny być wypełnione w około 80-90%. Można użyć do tego łyżki, ale ja polecam przełożenie ciasta do rękawa cukierniczego dla większej wygody. Na wierzch ciastek wysypujemy pozostałe 25 gram posiekanych pistacji.
Pieczemy przez około 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni aż brzegi się zarumienią. Upieczone magdalenki odkładamy do pełnego wystudzenia.
Do dekoracji roztapiamy 150 gram białej czekolady. W każdym wgłębieniu w formie umieszczamy ok. łyżeczkę czekolady i rozprowadzamy ją aż po brzegi . W tak przygotowaną foremkę wciskamy wystudzone magdalenki. Odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.