Do góry

Desery Przepis na:

Piszinger kakaowy

Piszinger kakaowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 2305

Dodano:

Odsłon: 10033

Wafelki przekładane kakaowym kremem to deser, który przywołuje smaki z dzieciństwa.

Składniki

  • Duże, kwadratowe wafle - 1 opakowanie
  • Masło - 200 g
  • Cukier - 1 szklanka
  • Mleko - 1/2 szklanki
  • Kakao - 3 łyżki
  • Cukier wanilinowy - 1 opakowanie
  • Orzechy laskowe/włoskie, starte na tarce albo drobno pokrojone, ewentualnie wiórki kokosowe - 3 łyżki
  • Mąka pszenna - 2,5 łyżki
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło, cukier, kakao, cukier wanilinowy i ¼ szklanki mleka umieścić w rondelku i zagotować, od czasu do czasu mieszając.

  2. Mąkę rozmieszać z resztą mleka i wlać do gotującej masy, a następnie ponownie zagotować całość.

  3. Wsypać do masy orzechy/wiórki kokosowe i całkowicie ją wystudzić. Przekładać wafle zimną masą, dokładnie dociskając, aby warstwy się nie odklejały.

  4. Najlepiej obciążyć piszingera, np. dużym garnkiem z wodą, do czasu stężenia masy.

  5. Piszingera można przechowywać w temperaturze pokojowej lub w lodówce. Niższa temperatura spowoduje, że masa będzie nieco twardsza.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń